friesjournaal logo

RAVENSWOUD – Hilbert van der Duim is de beste allrounder uit de internationale schaatsgeschiedenis.

Hij was een alleskunner: hij werd twee maal wereldkampioen (1980 – hij klopte de onverslaanbare geachte vijfvoudig olympisch kampioen Eric Heiden in dat jaar – en 1982), en tweemaal Europees kampioen (1983 en 1984), maar hij reed ook net zo makkelijk een marathon (Nederlands kampioen) als een sprint (derde op het WK). Kunstijs of natuurijs, hij was op beide sterk. Hij is de enige die in beide disciplines kampioen werd (1979-1985) zeven maal op rij op kunstijs en in 1985 op natuurijs.

In 1986 verbeterde hij in het afgeladen nieuwe Thialf het werelduurrecord. Een jaar later moest hij door een ernstig auto-ongeluk zijn schaatscarrière opgeven. Van der Duim staat ook bekend om zijn missers. In 1981 verspeelde hij zowel de Europese- als wereldtitel door te vallen op de 10 km (door vogelpoep, zei hij) en een rondje te vroeg finishen in zijn race tegen Amund Sjöbrend (commentator Leen Pfrommer: ‘Hilbert, Hilbert, je moet nog een rondje, jongen, wat doe je nou?’). In 1983 reed hij tijdens het WK in Oslo als regerend wereldkampioen in een regenboogpak en verknalde hij het kampioenschap door de 5 km als in een psychose te rijden.

Van der Duim richtte vorig jaar de schaatsreünistenclub De Schoverlingen op.

Geboren Op 4 augustus 1957 in Beetsterzwaag.

Woonplaats In Ravenswoud, in het Fochteloërveen. Ik woonde hiervoor in Grolloo. Toen naast ons een kippenmesterij werd uitgebreid zochten wij naar een andere plek. Die vonden wij hier in Ravenswoud aan de Boksloot. Zo’n vaart heeft wat. Wij hebben een hectare grond rond onze woonboerderij en daar loopt wat kleinvee; kippen, Drentse schapen, een paard.

Partner/gezin Getrouwd met Yvon van der Laan. Twee kinderen uit een eerder huwelijk met Audrey Molendijk (Atze en Femke) en twee kinderen uit een relatie met de Finse Jara Piispanen (Jonas en Mimini).

Opleiding Havo, pedagogische academie en een studie economie aan de Noordelijke Leergangen.

 Werk/carrière Van 1985 tot 1995 docent economie aan het Drenthe College in Assen en vanaf 1995 opleidingsmanager aan dezelfde onderwijsinstelling in zakelijke dienstverlening, handel en commercie, sport en bewegen, horecabeveiliging en handhaving, duurzame ontwikkeling, informatiebeveiliging persoonsgegevens en functionaris gegevensbescherming.

Geloof Geen. In het ziekenhuis vroegen ze me: geloof je? In biefstuk, antwoordde ik.  

Politieke partij/voorkeur Ik zit niet bij een bepaalde partij. Ik stem wel, wisselend, hangt af van het momentum. In Assen ben ik trouwens een poosje politiek actief geweest voor de PLOP, de Politiek Logische Oprechte Partij. Ik was lijstduwer maar door voorkeursstemmen kwam ik in de gemeenteraad. Vanuit het niets had onze fractie vier raadsleden. De partij kende een kleurrijke afspiegeling van de samenleving. In de raad zaten behalve ik een vrouwelijke postbode, een sexboetiekeigenaar en een homofiele barkeeper. 

Hoogtepunt Tsja, er is zoveel. De eerste keer dat ik wereldkampioen werd was speciaal. Wat me heel goed bij is gebleven is dat ik als jongetje van vijftien in de Mercedes van trainer Wiebe Kort naar Inzell werd gereden en dat alles voor mij werd betaald en geregeld. Ik kom uit een arbeidersgezin, ik was weinig gewend. En dan in een keer zo’n luxe.’

Dieptepunt Als je dieptepunten meemaakt weet je dat je leeft. Zonder pieken geen dalen. De mens is nietig, we gaan er allemaal aan. De sport heeft mij gevormd en veel gebracht, mooie ervaringen maar ook teleurstellingen. 

Voorbeelden In mijn jongensjaren waren Ard Schenk en Kees Verkerk de grote mannen. Mijn broer Janen ik voor de tv bij pake en beppe in Drachten. De kamer was vol tijdens de kampioenschappen. Ik weet nog dat ik dacht: als ik dit ooit ook zou kunnen. 

Leermeester Ik was en ben mijn eigen leermeester. Je hebt een doel voor ogen en dan heb je veel hobbels te nemen. Je moet leren van je ervaringen. Dat is een proces. Ik zit nu in de informatiebeveiliging. Daar heb ik geen opleiding in gehad, je maakt het je eigen. Wij leven in de tijd van artificial intelligence, niets is meer onmogelijk. 

Beste advies Heit zei: goed eten en drinken, niet zeuren.

Inspiratie Uit de kleine dingen. Een hengeltje uitgooien in de sloot aan de overkant, om het huis heen banjeren, oude bekenden tegenkomen. Je moet het allemaal zelf doen, het komt je niet aanwaaien.

Eten Winterkost. Stamppot en snert. En gerookte paling.

Drinken Wat alcohol betreft bier. Vitamine B. Ja, ook tijdens mijn schaatscarrière. Twee kunnen nooit kwaad. Ik kan er goed tegen. Ik weet nog dat de wedstrijden op zondag in Inzell eens waren afgelast maar dat de vorst plotseling intrad en ze toch door gingen. Wij hadden ons niet voorbereid en zaten ’s avonds in het café en de disco. Jan Ykema plaatste zich niet, Sies Uilkema vloog uit de bocht en ik had nergens last van. 

Muziek Diverse genres, ook volksmuziek. Meer specifiek Coldplay en jazzzangeres Norah Jones.

Concert Ik ben geen concertganger. Vroeger ben ik wel eens op het Veenhoop Festival geweest. Eén keer ben ik met mijn vriend Harm van der Pal bij een optreden van Status Quo geweest. 

TV Documentaires, achtergronden en sportprogramma’s. Ik mag graag reportages kijken zoals recent Door het hart van China van fotograaf Ruben Terlou.   

Film One Flew Over the Cuckoo’s Nest met een geweldige Jack Nicholson. Cowboy- en actiefilms vind ik ook mooi. Toen ik jong was zag ik altijd RawhideBonanza en Ivanhoe

Acteur/actrice/artiest Niemand die mij te binnen schiet.

Sportman/vrouw Ik heb bewondering voor Epke Zonderland. Nederland heeft nooit meegedaan in het turnen en door hem waren we er.

Krant/tijdschrift/medium Ik volg alle nieuws op internet zoals de site Nu.nl.

Boek Ik ben geen echte lezer. Vroeger verslond ik Arendsoog en de Kameleon.

Sport Schaatsen en wielrennen. Ik volg de Tour, de klassiekers maar ook het veldrijden. 

Gadget Ik heb een Garmin Fenix om mijn pols. Die houdt alles bij: bloeddruk, hartslag en hij maant tot rustmomenten. Zo houd ik energie over.  

App Garmin Connect. Een leefstijl-app met een stappenteller en waarmee je calorieënopname- en verbruik en stressniveau kunt meten. Ik wil geen stress.  

Hobby’s In de natuur omhangen en bewegen. Ook mag ik graag met Yvon eropuit. Zij fotografeert. Ik schaats wekelijk nog mijn rondjes. Ik wil graag gezond oud worden.

Vervoer Auto en fiets.

Vakantie Geen luie vakantie. Niet op het strand liggen dus. Ik moet wat te doen hebben, onderweg zijn maar ook weer niet te gehaast. Nieuw-Zeeland was mijn mooiste reis. Een paar weken zijn wij door het hele land getrokken. Het is er een ander klimaat en het land heeft een prachtige natuur met geisers en bergen.

Doen met een miljoen Stoppen met werken, me nergens meer druk om maken.

Blij van Tevreden mensen.  

Hekel aan Ontevreden mensen, zeurpieten.

Kan niet zonder De eerste levensbehoeften en verder onze hond Jente. Yvon wilde een hond, het werd een Friese stabij. Die past precies bij mij. Hij is wijs met kleine kinderen, niet agressief, wel eigengereid. Zo ben ik ook.

Wat moet anders? Ik ben niet tegen de vooruitgang, integendeel, maar we hebben de grenzen wel zo’n beetje bereikt. Het wordt lastig want keer dat maar eens om: de groei temperen. De behoeften van de mens worden steeds groter en de maatschappij is er niet op ingericht. Maar waarom zou de economische groei niet op nul procent kunnen? We moeten het ons in ieder geval op z’n minst afvragen. Dat kan een begin zijn. In dit tempo blijven groeien lijkt mij niet goed. 

Over vijf jaar Dan ben ik met pensioen want dat ben ik 67. Dan wil ik wat van de wereld zien samen met Yvon. Zij is P&O-manager bij Bodewes. Maar ik kan heel goed thuis zijn, dus ik vermaak me wel.

Elfstedentocht Die komt heus nog wel een keertje. En dan probeer ik de toertocht te schaatsen.

Heeft het langebaanschaatsen toekomst? Er zijn wel heel veel disciplines. Die teamnummers druisen wat tegen het schaatsen in, wat in de kern toch een individuele sport is. Ik ben benieuwd of dat houdbaar is.

Moet Sven Kramer wel doorgaan? Vroeger hielden de schaatsers veel eerder op want je kon geen droog brood verdienen. Sven heeft gelijk. Hij kan het niet makkelijker en leuker verdienen. 

De Schoverlingen Dat is niet zozeer mijn idee, maar van Margriet de Schutter en Jos Valentijn. Zij vroegen mij voor het bestuur en nu ben ik voorzitter. Wij willen tweemaal per jaar een evenement houden. Eentje tijdens een kampioenschap in Thialf en een andere keer gaan wij een dagje weg. De club telt 60 leden en in Thialf hebben we een gereserveerde plek. Ja, ik heb meer belangstelling voor zoiets gekregen. In de sport ben je egoïstisch en als je er later op terugkijkt begin je aan het sociale aspect waarde te hechten. Je zoekt verbinding met elkaar, want je hebt die sport toch gezamenlijk beleefd. Je waaiert na de sport uit, ziet elkaar nauwelijks meer en je vraagt je af hoe het met de anderen is. Daar komt bij dat ze je op een gegeven moment ontvallen zoals vorig jaar Klaas Vriend.

Partners