friesjournaal logo

Johan Westra (l.) en Franke Twerda.

LEEUWARDEN – Johan Westra (45) en Franke Twerda (31) hebben het belang van Ruud van Eijl in Eijgen Finance overgenomen. In 2014 werd dit bedrijf door hun drieën opgericht en was van begin af aan sterk gericht op onafhankelijk financieringsadvies voor MKB-ondernemers. Van Eijl zal aan Eijgen Finance verbonden blijven als financieringsspecialist in de regio Joure.

Westra en Twerda blijven het advieskantoor in Leeuwarden runnen en zullen daarnaast als franchisegevers de directie voeren over de franchiseformule. Kantoren van Eijgen Finance zijn er thans in Heerenveen, Drachten, Joure, Zwolle-IJsseldelta, Nijmegen, Goes-Terneuzen, Den Bosch en Amsterdam. 

Twerda: ‘Wij bouwen aan een nieuwe, slagvaardige organisatie. Momenteel bestaat ons team uit zeventien mensen en de bedoeling is om dat de komende jaren uit te bouwen naar zo’n dertig adviseurs. Wij gaan gas geven.’

Van Eijl had aangegeven zich te willen terugtrekken. Als zestiger heeft hij een andere horizon en vandaar dat hij inging op de buy-out die het initiatief was van zijn voormalige compagnons.

‘Wij zijn blij dat hij als adviseur wel betrokken blijft want zijn kennis en ervaring kunnen wij goed blijven gebruiken,’ aldus Twerda. Hij en Westra leerden vanuit hun Rabobank-verleden Van Eijl kennen.

Twerda: ‘Johan en ik zijn bankmannen en wij werkten toen al samen met Van Eijl, die destijds een administratiekantoor had en veel deed in bedrijfsfinancieringen- en overnames. Wij vulden elkaar dus goed aan. Ik ben blij dat wij in 2014 al zijn gestart want vandaag de dag was dat een zware dobber geworden met alle ontwikkelingen die zich in de financieringswereld hebben voorgedaan. Je was er nu niet zomaar tussengekomen.’

Met een nieuw concept is Eijgen Finance de vastgoedmarkt opgegaan. Wat niet wegneemt dat ook de dienstverlening aan MKB-ers ongewijzigd wordt voortgezet. 

Twerda: ‘Wij zijn als intermediairs als het ware een buitendienst voor de banken geworden. Die zijn namelijk behoorlijk afgeschaald de laatste jaren. Daar komt bij dat er buitenlandse kredietverstrekkers op de Nederlandse markt zijn toegetreden. Die hebben geen bankvergunning maar staan wel onder AFM-toezicht. Deze financiële dienstverleners opereren gemakkelijker op de markt dan banken. Bovendien valt in Nederland meer marge te halen dan in omringende landen. Zij doen graag een beroep op ons en omgekeerd wij op hen. Ondanks dat risico’s veelal beperkt zijn, financieren banken lang niet alles meer. In dat geval doen wij een beroep op particuliere geldverstrekkers. Zij ontvangen een rente tussen de zes en acht procent. Dit is substantieel hoger dan de spaarrente en het risico is ook beperkt doordat er vrijwel altijd hypotheek op onroerend goed wordt gevestigd. Voor beleggers en investeerders is Eijgen Finance een interessante partner. Onze kracht is ons exclusief netwerk in de financiële wereld en onze grote relatiekring. In financieringen tot een miljoen of zeven heeft Eijgen een grote slagkracht.’   

Partners