friesjournaal logo

Directeur Harry de Wit voor de Waterpoort in zijn stad Sneek.

JOURE – Met een BAB & Breakfast informeerde Pastiel op de werkvloer van PIA Service in Joure over de match tussen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven. In dat kader heeft het rijk in 2015 afspraken gemaakt met de werkgevers dat er meer mensen uit het zogeheten ‘doelgroepregister’ aan de slag moeten kunnen, wat trouwens nog niet helemaal uit de verf is gekomen.

Pastiel werkt voor zes gemeenten binnen een zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling (GR): Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeenten Vlieland, Terschelling, de Waadhoeke en Harlingen.

Algemeen directeur Harry de Wit van SW-bedrijf Empatec waar Pastiel onder valt, zei: ‘De dwingende titel van deze ambitie is BAB – banen-afspraak-banen. Het leek ons zinvol om daar dit ontbijt aan te koppelen.’

Harry is na zijn directeurschap bij de Telegraaf in de regio van zijn woonplaats Sneek gaan werken. Eveneens een goede match, lachte hij. Onbedoeld is hij betrokken geraakt bij de bestuurlijke perikelen binnen het college van Súdwest-Fryslân omdat wethouder Stella van Gent met hem een huis wilde kopen dat zij in appartementen zouden opsplitsen. Haar collegegenoten zegden vervolgens het vertrouwen in haar op waarna zij noodgedwongen opstapte. 

Maar er speelt meer. Harry is niet blij met de cijfers die Súdwest-Fryslân-wethouder Gea Wielinga (saillant detail: zij nam de portefeuille van Van Gent over) namens de GR van de zes gemeenten presenteerde: ‘Er stonden nogal wat fouten in. Wij verwachten over 2019 juist een winst van acht ton te hebben gemaakt in plaats van een verlies van € 1,2 miljoen zoals Wielinga schetste.’ Goed nieuws had hij trouwens ook: Empatec sleepte met de fabricage van houten meubels voor een bedrijf in Emmeloord een order van miljoenen euro’s in de wacht.

Tijdens het ontbijt, mede verzorgd door leerlingen van de praktijkscholen de Diken en de Compagnie, werden de gasten geïnformeerd over subsidieregelingen, gemeentelijk beleid en welke meerwaarde de BAB-kandidaat voor een werkgever kan hebben. 

PIA is een onderneming die gericht is op processing en industriële automatisering en zet via Pastiel mensen in. (AvK)

Partners