friesjournaal logo

SNEEK – Een nijver vrouwenclubje in Sneek beschildert oesterschelpen. Dat doen ze voor hun plezier, om uiting te geven aan hun creativiteit en voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Er is al bijna € 1.500 voor het kankerfonds bijeengebracht! Ze schilderen dat het een lieve lust is. Er is geen afbeelding gelijk, elke schelp is uniek.

 

Het is een gezellige bedoening in de fraaie keuken van Anny Haagsma. Zij woont in een verbouwde school aan de Oude Koemarkt in Sneek. Onder de zes leden van de club zijn er vier zusters Veenstra. Behalve Anny zijn dat verder Klazien van der MeerAnne-Marieke Veenstra en Iety Veenstra.

Het zestal wordt gecompleteerd door Margriet de Vries en Ina van Dalen. Twee zijn teruggekeerd naar hun stad: Klazien en Ina.

Er willen wel meer dames toetreden, maar dan wordt de groep te groot.

Margriet: ‘Iedereen wil er bij, maar we willen het op zes houden. We moeten wel met z’n allen rond de keukentafel kunnen zitten.’

Ze komen één keer in de twee weken op zondagmiddag bij elkaar en kijken al schilderend en keuvelend de kunst van de ander af.

Inspiratie komt uit hen zelf, maar ook komen de dames op ideeën door internet. Zo bezoeken ze de site Pinterest. Op dit platform laten ze hun werk zien en delen ze ervaringen met anderen. 

Anny: ‘Alles kan, alles mag. Vrij werk is eigenlijk het leukst.’

De beschilderingen loopt erg uiteen. Je ziet kerstsferen, dieren, Delfts blauw, vruchten, paddestoelen, landschapjes, tafereeltjes enzovoorts. Allemaal kleine kunstwerkjes. De randen worden beschilderd met goud- of zilverglitter.

In oktober zijn ze begonnen. Ze kwamen op het idee toen ze op Facebook Zeeuws-blauwe schelpen zagen. Creatief waren ze al. Zo maakten ze naaldvilten poppen met eigen gebreide kleertjes. 

Anny: ‘Een tijdrovende liefhebberij. Op een gegeven moment wil je wel eens wat anders.’ De keus viel op lampen van scheermessen (de schelpdieren) en schilderijen van glazen steentjes. Het glas haalden zij uit de kringloopwinkel.

In een kraam tijdens de Samenloop voor Hoop in Sneek verkochten ze hun waar en op die manier zorgden ze voor extra opbrengst naast het geld dat tijdens de 24-uurs groepsestafette bijeen werd gelopen. Maar de schelpen leveren dus ook flink wat op. Veel mensen steunen het goede doel, maar ze krijgen voor de vijf euro die een schelp kost ook een alleraardigste snuisterij terug.

Margriet: ‘De schelpen blijken een hit.’

Niet alleen het schilderen is veel werk, het klaarmaken is zeker zo intensief. 

Anny: ‘De schelpen moeten worden schoongemaakt en met de nagels krabben wij de pokken eraf. De schelpen moeten mooi glad zijn voordat ze worden beschilderd. Ook de sluiting, zeg maar de navel van de schelp, moet zijn weggewerkt. We nemen ze mee naar de tennisclub voor wat extra hulp!’

Waar gebruiken de mensen de schelpen voor?

Ina: ‘Voor van alles en nog wat. Bijvoorbeeld om er amuses op te presenteren, of voor olie en zout bij een broodje. Maar je kunt ze ook gebruiken om sieraden op te leggen en je kunt ze aan de wand hangen in dieptelijsten.’

Schelpen zijn er genoeg. De dames hebben in Sneek drie hofleveranciers: Jos Abbink van de viswinkel aan de Galigapromenade en de restaurateurs Sjoerd Schot van ’t Vaticaan en Jan Gerard van der Walvan Le Petit Bistro. Zij stimuleren de actie en veel gastronomen beginnen er hun maaltijd met een oester.

Partners