friesjournaal logo

Pieter Bijlsma (Albert Heijn Gorredijk), Sijtse Wassenaar (Timmerbedrijf Wassenaar), aanvoerder Dennis de Haan, Auke de Haan (Veehandel De Haan), voorzitter Jurjan Varwijk en Jan Wassenaar.

JUBBEGA – vv Jubbega bestaat 75 jaar en dat wil de club laten weten ook. Het jubileumjaar werd ingeluid met een sponsoravond waarop een cheque van € 2.000 werd aangeboden dankzij de generositeit van timmerman Sijtse Wassenaar en veehandelaar Auke de Haan. Dat geld is bestemd voor de begeleiding van de A-selectie, die meedraait in de top van de tweede klasse K zondag. Het was 42 jaar geleden dat de koppositie voor het laatst op dit niveau werd bezet.

De club is ambitieus en slaagt er dikwijls in goede spelers naar het dorp te halen, zoals dit seizoen Xander Houtkoop, ex-prof van o.a. sc Heerenveen.

Om die reden wordt vv Jubbega in de pers smalend ‘Klein Harkema’ genoemd. Dat was tegen het zere been van sponsormotor Jan Wassenaar uit Langweer, een geboren en getogen Jubbegaaster die achter de schermen van alles en nog wat ‘regelt’.

‘Daarmee doen ze ons te kort. Wij voeren een goed beleid en we halen veel geld op voor onze club. Maar wij zijn geen betalende club als derde divisionist Harkemase Boys. Negen spelers van ons eerste komen uit deze kontreien. Het zijn mannen met een Jubbega-hart. Dat wij veel energie steken in de jeugdopleiding werpt nu vruchten af,’ aldus Jan, die er van uit gaat dat zijn club uit het nietige dorp gaat promoveren naar de eerste klasse. Dat zou een sensatie zijn. Maar men is in Jubbega wel wat gewend. Al gauw groeide de club na de oprichting na WOII uit tot een geduchte topper. In de jaren zestig en zeventig speelde Jubbega met zes zonen van de familie De Vries op het hoogste amateurniveau. Tegenstanders betraden met lood in de schoenen It Heidefjild, gelegen in the middle of nowhere waar het flink tekeer kon gaan. Een van de fanatiekste schreeuwers is vandaag de dag Wassenaar zelf. 

Om de avond op te luisteren was tv-coryfee Mart Smeets naar het dorp gehaald. Dat zal ook de laatste keer zijn geweest. Zijn lezing was droog brood dat je zelfs niet na flink herkauwen door je strot kon krijgen. Toch is er iemand die heel graag naar hem luistert, en dat is Smeets zelf. Hij vertelde oeverloos en na anderhalf uur ratelde hij nog door, terwijl de toehoorders op hun horloge keken en dorstig richting bar tuurden. Smeets is een starfucker en dus vond hij het interessant een uur lang te vertellen over Johan Cruyff in diens rol van voetbalanalist naast de grote Smeets zelf. De dweepzucht was niet te harden. In Jubbega steel je echter niet de show door te melden dat Cruyff voor zijn commentaar, per keer, een bedrag kreeg waar je, in de woorden van Smeets, ‘een paar van dit soort clubhuizen kunt neerzetten’. Het was nota bene belastinggeld. Ergerlijk werd het vooral toen hij platte, smerige, doorzichtige, vrouwonvriendelijke dubbelzinnigheden bezigde en daarbij verlekkerd richting jonge vrouwen keek. Alsof elke Jubbegaaster deerne een Ria Visser is. 

Zonde van de centen, want voor het geld van Smeets hadden nog twee mooie cheques uitgereikt kunnen worden. Gelukkig smaakte het Albert Heijn Foodplein van hoofdsponsor Pieter Bijlsma wel naar meer. (Albert van Keimpema)    

Partners