friesjournaal logo

HEERENVEEN – ‘Denk aan het skûtsje Gerben van Manen, de Butterfly Beach Party, de Night of the Koemarkt of de Brio zeilrace, overal kom je zijn naam tegen. En hij is ook nog eens hoeder van ‘onze’ opblaaspoort Heerenveen 'n Gouden Plak. Na die lovende woorden speldde burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen een gouden ‘plakje’ op de revers van Jacco Kuiper. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het Posthuis Theater werd de algemeen directeur van Kuiper Verzekeringen geëerd  vanwege zijn bijdrage aan het positieve imago en de promotie van de regio Heerenveen. 

 

‘Iemand die organisatorisch zijn mannetje staat, maar net zo goed een ‘hands-on’ mentaliteit laat zien. Of het nu gaat om het nemen van een nieuw initiatief, het sponseren van activiteiten of het uitbouwen van een bestaand evenement, je mag hem altijd benaderen,’ aldus de burgemeester. In de vreugde deelden ook zijn vrouw Hanneke en Jacco's ouders Jaap en Gea Kuiper.

Eerder wonnen Bert Jonker (Clafis), Udo de Goede (Beukenwoud Investments), Harry Sikkema (Flaeyelfeesten) en Froukje Hofma (damesvoetbal sc Heerenveen) het in atelier Bron gemaakte gouden kleinood. 

Voorafgaand aan het ceremonieel ging Van der Zwan in op de ontwikkeling van de gemeente, waarin het volgens hem economisch voor de wind gaat. 

‘Ons bedrijfsleven is al jarenlang de noordelijke banenmotor. Elke dag komen er maar liefst 22.000 mensen van buiten onze gemeente werken bij bedrijven en instellingen. In 2019 zijn er weer 1.400 banen bijgekomen. Daarmee staan we op de 31ste plaats als het gaat om economische toplocaties in Nederland; de hoogste van heel Noord-Nederland.’ 

Maar zorgeloos is hij niet: ‘Financieel hebben  wij net als veel andere gemeenten een behoorlijk tekort op de Jeugdzorg. Regionaal en landelijk moet daar een oplossing voor komen, want anders komt ook onze gemeente flink in het rood te staan. Verruiming van het gemeentelijk belastinggebied kan betekenen dat we meer zijn dan een uitvoeringsloket van het rijk.’ 

Sportief wil Heerenveen dé sportgemeente van Nederland blijven. Positief in dat opzicht is de bouw van een tweede turnhal, waarmee de huisvesting van het Centrum voor Topsport en Onderwijs weer voor twaalf jaar is veiliggesteld. Waar echter nog wel een oplossing voor moet komen is dat Thialf uit de rode cijfers moet worden getrokken. Dat is volgens van der Zwan niet alleen een verantwoordelijkheid van de directie en de aandeelhouders, maar ook van de schaatssport zelf en het bedrijfsleven in de brede zin. (Jan de Kroon)

Partners