friesjournaal logo

WOLVEGA – Chef Jan Smink (31) heeft de derde prijs gewonnen bij de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het in Parijs op tegen zeven internationale topchefs. Winnaar werd het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk eindigde als tweede. 

Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als een van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld. Het gerecht bestond uit diverse bereidingen met coquille, waaronder een rouleau van coquille, paddenstoel, merg, truffel, hazelnoot en ponzu en een side dish met coquille en aardpeer. Als saus maakte Smink een beurre blanc. Naast de smaak roemde de jury de vele technieken die hij toepaste.Pithivier

Het tweede gerecht dat de koks binnen de wedstrijdtijd van vier uur moesten maken werd pas de avond tevoren bekend. Het bleek de Franse klassieker pithivier te zijn, een dichte taart van bladerdeeg, die Jan vulde met groente. 

Jan: ‘Ik had er nog nooit van gehoord en ben vanaf maandagavond tot diep in de nacht bezig geweest om te bedenken hoe ik hem zou uitvoeren. Uiteindelijk was de taart, samen met het coquillegerecht, goed voor een podiumplaats, iets waar ik supertrots op ben.’ 
Met zijn derde plaats won hij naast Taittinger champagne een geldbedrag van 2.500 euro.

De Friese kok streed tegen jonge collega’s tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. Dee meesten hebben ruime ervaring in sterrenzaken. 

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als souschef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen. 

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

 

Partners