friesjournaal logo

Paul Eimers en Carla van Maanen achter hun dubbele woning met mastenmakerij.

WOUDSEND – In de prachtige, historische kom van Woudsend met haar bijzondere stegenstructuur, er lopen er zeker twintig door dit dorp aan de Ee, mag je vrijwel niks aan het gevelbeeld veranderen. Terecht natuurlijk. Maar wat betreft interieur is veel mogelijk. Dat hebben Paul Eimers en Carla van Maanen laten zien. Ze kochten in Woudsend een dubbel pand met een oude mastenmakerij en hebben dat gerenoveerd, uitgebreid en gemoderniseerd.

Er is alle ruimte voor een Bed&Breakfast met drie kamers: Mid 83. Alle kamers hebben een eigen badkamer. 

In wezen telde het adres vroeger meer bewoningen. Ooit stonden er achter in de tuin zeven huisjes waarvan er één nog is. Dit zou een mooie logeerkamer kunnen worden maar Paul en Carla hebben een adempauze genomen na de flinke investeringen die ze hebben gepleegd; ze laten het nog even zoals het nu is.

De verbouwing was een groot project. Van het hokkerig geheel moesten functionele, leefbare ruimtes worden gemaakt. Allerlei lokale aannemers werden aangezocht om de operatie uit te voeren. Tegelijkertijd denken en doen onder architectuur van Pieter Koot uit Oosthem.

Paul: ‘Dat kan hier, werken in regie en op vertrouwen.’

Een dragende muur werd weggebroken en door een stalen constructie werd veel meer ruimte en licht gecreëerd. Vooral ook dat laatste, lichtinval, was nodig. De vroegere winkel werd omgetoverd tot een keuken met open haard. Qua installaties is alles nieuw. Vloerverwarming zorgt voor een aangenaam wooncomfort. Op de verdieping is een werk- en slaapkamer gerealiseerd. In de achtergevel is een pui geplaatst en die biedt toegang tot de royale tuin. Naast de keuken bevindt zich een gerieflijk ontbijt- en recreatiezaaltje voor de gasten, die ’s morgens worden verrast met producten uit de streek.

De twee halen hun hart op in Friesland. Ze verlieten de Randstad (Schoonhoven) vanwege de drukte en de hectiek en wilden beslist verhuizen naar de weidsheid en de schoonheid hier.

Paul: ‘Ik ken Friesland al m’n hele leven. Ik kwam hier al in mijn jeugd zeilen.’ Inmiddels hebben ze een kajuitzeilboot in Langweer gekocht en ze hebben in de gemeentehaven van Woudsend een ligplaats. 

‘Behalve heerlijk wonen kunnen we nu ook op het water verblijven. Ideaal. De Friese meren vormen een geweldige regio om te wonen, te werken en te recreëren.’

Ze zijn in 2013 naar Friesland gekomen. Carla zegde haar baan op en loste de derving van inkomsten op door een B&B te beginnen en daarnaast nog als diëtiste te werken en mensen volgens het Cambridge Weight Plan te begeleiden bij afvallen. Paul had voorheen een functie bij Koninklijke Joh. Enschedé, een drukker van bankbiljetten, waardepapieren en beveiligde documenten. Hij werkt nu met zijn bureau PRW Consulting vanuit huis voor voornamelijk Duitse opdrachtgevers. De Duitse taal kan hij trouwens ook onderhouden in Woudsend, waar veel oosterburen vakantie vieren.

‘De vraag naar overnachtingen is in dit dorp groot. Wij zijn een welkome aanvulling op het aanbod,’ zegt Carla.

Paul merkt dat Friesland in de lift zit: ‘Zeker na de topnotering van Lonely Planet is de toestroom aan toeristen toegenomen. Komt bij dat Duitsers trouwe gasten zijn, die komen terug.’

Wat eveneens merkbaar is: Hollanders die zich in Friesland settelen.

Paul: ‘Dat vinden wij niet vreemd. Deze provincie is nog authentiek en doet ons denken aan hoe het leven vroeger was. Niet alleen qua landschap en omgeving met rust en uitzicht, maar ook door de sociale samenhang hier. Mienskip, noemen ze dat hier, hè? De mensen groeten elkaar hier, ze kennen elkaar of willen elkaar kennen. Friesland is een warm bad voor ons.’

Hij leert de provincie vooral op de fiets kennen: ‘Een betere manier is er niet. Je ziet dan veel meer, vooral doordat je fietst waar je in de auto niet kan komen. Ik ben lid geworden van een fietsclub in Sneek. We komen overal, tot in een uithoek als Zwarte Haan aan toe.’

Een hobby van Paul en Carla is uit eten gaan. Via De Hinde in Hindeloopen tijdens hun kennismakingstoer door Friesland leerden ze Sjouke en Maya Schilstra van het plaatselijk restaurant Vis en Meer kennen. Met hun zaak zijn ze een samenwerking aangegaan en wordt een arrangement geboden van overnachting gecombineerd met een speciaal menu van vijf gangen.

Het goede leven wordt dus geleefd. 

Paul en Carla zijn blijvertjes: ‘We gaan hier op één manier vandaan: tussen zes planken.’

Partners