friesjournaal logo

HEERENVEEN – Voor niemand pakt het uitstel van de Olympische Spelen slechter uit dan voor Epke Zonderland, de gouden rekstokturner van Londen 2012. Hij is volgend jaar tijdens de 32ste Zomerspelen in Tokyo 35 jaar. Voor een sportman is dat sowieso oud, voor een turner helemaal. Epke heeft dan ook de nodige zorgen zoals daar zijn de kwalificatie, zijn lijf en de ontstekingen in neus- en keelholtes die hem danig parten spelen en waaraan hij inmiddels is geopereerd. De Spelen van dit jaar hadden zijn slotakkoord moeten zijn, nu moet hij zich richten op volgend jaar.

 

De in vorm zijnde Epke had zich na het winnen van de World Cup in Melbourne zo goed als zeker geplaatst voor Tokyo. Behoudt hij dat ticket, of worden er nieuwe procedures gevolgd? Dat is de grote vraag.

‘Krijgen bijvoorbeeld de Chinese turners die er in Melbourne niet bij waren vanwege het coronavirus een nieuwe kans? Kan dat ten koste gaan van degenen die zich reeds hadden gekwalificeerd?’ vraagt Epke zich af. 

En hoe houdt zijn lichaam het? 

Epke: ‘Ik ben nu fit, voel me geweldig. Deze vorm had ik graag behouden tot deze zomer. Je moet altijd maar weer afwachten of ik in 2021 weer zo goed ben.’

Hij hoopt dat de Zomerspelen volgend jaar vroeger beginnen dan gewoonlijk: ‘Er wordt op gespeculeerd, en waarom niet? Tokyo is in de zomer snikheet. De Spelen in het voorjaar houden zou de sporters goed uitkomen.’

De arts in spe is gelukkig klaar met zijn studie, die de voorbereiding niet meer kan dwarsbomen. Hij heeft alle tijd voor trainen maar ziet zich beperkt door de sluiting van de accommodaties.

‘Maar ik heb in Heerenveen een adresje gevonden waar ik in een acht meter hoge garage een rekstok kwijt kan waardoor ik dagelijks kan trainen,’ aldus Epke.

Zo lang als Epke heeft Michel Bletterman (28) uit Leeuwarden het niet volgehouden. Hij heeft besloten om te stoppen met turnen. Michel vindt het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Hij start namelijk met de opleiding tot Matroos Binnenvaart. Binnenkort gaat hij als onderdeel van de opleiding aan boord van een schip dat onder andere door Nederland, België, Duitsland en Luxemburg zal varen. De turner nam zijn beslissing nadat Nederland er niet in was geslaagd zich te kwalificeren voor de geplande Zomerspelen van dit jaar. 

‘Kort daarna dacht ik: ‘wat moet ik nu’? Wil ik nog door, of is het goed zo? In eerste instantie ging ik door, maar ik merkte dat ik niet meer extreem gemotiveerd was. Tijdens mijn loopbaan heb ik heel veel mee mogen maken, van diverse EK’s en WK’s tot aan het Olympisch Testevent in 2016. Het enige dat miste, waren de Spelen. Dat was mijn enige droom nog. Maar ik zag het niet zitten om nog langer door te gaan in de hoop om dan de Spelen wel te halen.’

Partners