friesjournaal logo

Hemd van het lijf – Henk de Jong

DRACHTEN – Cambuurtrainer Henk de Jong was laaiend toen directeur betaald voetbal Eric Gudde op zijn dooie akkertje besloot om na het afbreken van de competities de boel de boel te laten, hetgeen betekende dat de nummers één (Cambuur) en twee (De Graafschap), met een straatlengte voorsprong op de rest, niet naar de Eredivisie promoveerden. 

‘De grootste schande in de sporthistorie ooit,’ riep de verbouwereerde De Jong. Een uitspraak waarmee hij de wereldpers haalde. O.a. The New York Times en The Guardian schreven erover.

Cambuur schakelde een jurist in en probeerde bij de rechter genoegdoening te halen. De vrijmoedige De Jong is een van de succesvolste coaches in het Nederlandse voetbal.

Geboren Op 27 augustus 1964 in Drachten.

Woonplaats Drachten. Ik ben daar altijd blijven wonen, waar ik ook trainde. Ik ben nu zo ver dat wij gaan wonen in de regio waar ik trainer ben.

Partner/gezin Getrouwd met Diana Duursma. Ik leerde haar kennen bij Drachtster Boys waar zij in de kantine werkte. Wij hebben vier kinderen: de tweeling Ruben en Marc, 23 jaar, en Steffan (11) en Fardau(10). Ik heb een tweede leg bij dezelfde vrouw, haha! Diana heeft een eigen administratiebedrijfje VA Partner (Virtual Assistant). 

Opleiding Leao en mavo met een pretpakket. Ik wilde maar één ding: naar de sportinstructeursopleiding CIOS in Heerenveen. Dat lukte mij na de nodige toelatingstoetsen.

 Werk/carrière Röntgenafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, Sportschool Ebert in Heerenveen en Bewegingscentrum van broer René in Drachten. Hij was daarnaast al voetbaltrainer en begon bij de jeugd van Drachtster Boys waar hij later hoofdtrainer werd (1994-1997) en vervolgens naar Sneek (1997-1999) ging. Toen kwam hij in De Lawei Fritz Korbach tegen. Die vroeg of De Jong nog een assistent voor hem wist bij Heracles. Dezelfde avond zat hij aan tafel bij voorzitter Jan Smit. Een jaar later werd De Jong trainer van het Belofteteam van sc Heerenveen (2000-2002) waarmee hij de landstitel behaalde. Daarna ging hij terug naar Sneek (2002-2005). Vervolgens werd hij assistent bij FC Groningen (2005-2007), hoofdtrainer bij Harkemase Boys (2007-2010), waar hij grote successen vierde: twee keer kampioen en een promotie naar de Topklasse. Daarna werd hij assistent bij Cambuur (2010-2014) waar hij als interim in 2013 promoveerde naar de Eredivisie. Omdat hij een punt te weinig had op de cursus coach betaald voetbal mocht hij geen hoofdtrainer blijven en werd hij assistent van Dwight Lodeweges. Toen die had getekend bij sc Heerenveen joegen supporters hem in 2014 van de training en nam De Jong het weer over als hoofdtrainer. Cambuur eindigde onder hem twee keer als twaalfde in de Eredivisie. Toen de club begin 2016 voorlaatste stond stapte hij op en ging hij bij FC Groningen op de commerciële afdeling werken. Aan het eind van dat jaar werd hij hoofdtrainer bij De Graafchap waarmee hij in zijn tweede seizoen promoveerde naar de Eredivsie. Vorig jaar streek hij neer op het oude nest bij Cambuur en stond hij op het punt kampioen te worden.

Geloof Niet. Wel heb ik respect voor mensen die geloven. Leven en laten leven, is mijn motto.   

Politieke partij Vroeger van huis uit altijd PvdA. Nu zie ik dat meer partijen wat te bieden hebben en ben ik een zwevende kiezer geworden. 

Hoogtepunt Mijn gezinsleven, dat heit en mem nog leven.

Dieptepunt Het verongelukken van mijn zwager vlakbij het Bewegingscentrum. Ik was aan het spinnen en hoorde ambulances. Bleek hij door aqualaning tegen een staander van een richtingsbord te zijn geknald. Kortgeleden werd de zoon van mijn vriend Simon BrilstraRoan, in het uitgaansleven van Drachten neergestoken, ook een drama. 

Voorbeeld(en) Heit en mem. Nuchtere, hardwerkende mensen die klaar staan voor anderen. In het voetbal Johan Cruijff en Willem van Hanegem. Die hebben nooit onzin verteld.  

Leermeester(s) Foppe de Haan en Hans Westerhof, twee docenten op het CIOS en succesvolle voetbaltrainers. Twee mannen die alles voorbereiden, nooit hapsnap hun werk doen, altijd gedreven zijn.

Beste advies Van mijn ouders: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Mem was schoonmaakster in het ziekenhuis, heit conciërge op de LTS.

Inspiratie Sportdocumentaires en muziek werken op mijn gemoed.

Eten Ze kunnen me alles voorzetten.

Drinken Vroeger regelmatig een biertje, tegenwoordig spaarzaam, alleen na een wedstrijd. Ik wil scherp zijn en merk dat je dat zonder alcohol bent. Bovendien heb ik een voorbeeldfunctie. Ik drink meestal water. 

Muziek André Hazes. Ik ging overal naar zijn concerten toe. Ik heb een brede smaak, hou ook van Marco Borsato, van mooie rap, van Danny Vera en als ik aan het spinnen ben luister ik naar house en tech.

Artiest/zanger Dus ook Hazes.

Concert  De optreden van Hazes.

TV Ik kijk weinig, heb ik geen tijd voor. Sportdocu’s zijn favoriet, zoals over Vuelta-winnaar Primoz Roglicdie schansspringer was en wereldkampioen werd met het Sloveense team. Na een zware val moest hij zijn sport opgeven en werd hij een topper in het wielrennen. Genieten.

Film De Rocky-films met Sylvester Stallone.  

Acteur/actrice Richard Gere

Sportman Mathieu van der Poel. Hij is zowel in het veldrijden als op de weg een absolute topper. Zoals hij vorig jaar de Amstel Gold Race won: kippenvel.

Sportvrouw Shorttrackster Suzanne Schulting, die brengt wat teweeg. Ze lijkt op haar vader Jan, de oud-voetballer van Heerenveen. Ze hebben een mening. Ik hou van zulke mensen. 

Krant/tijdschrift/medium Ik lees alles op de computer.

Boek Ik lees nu de biografie van Pep Guardiola, de coach van Manchester City. Verder boeken over de Nederlandse maffia.  

Sport Eigenlijk alle sporten. Dat was ook mooi op het CIOS, je deed alles. En dan op de bealch krijgen van Tjalling van den Berg, wat een schitterende man is dat ook.

Gadget Mijn mobiel.  

App Nu.nl, staat alles op.  

Hobby’s Vissen, mountainbiken, golf spelen met mijn broer. Ik fiets niet in een groep, vind ik niks aan. Offroad mag niet van Diana. Zij is bang dat mij wat overkomt in het bos.

Vervoer Ik heb een nieuwe Audi A5, een leaseauto van Bourguignon via de club. Hij rijdt op groengas vanwege onze sponsor OrangeGas, waar mijn zoon Marc werkt. Ik ben trots dat ik zo’n mooie auto mag rijden. Ik leef milieubewust. Zie eens hoe schoon de lucht nu is zonder vliegtuigen. 

Vakantie Een weekje lekker all inclusive in Turkije.

Doen met een miljoen Opzij zetten, twee huizen kopen en verhuren om mijn pensioen zeker te stellen en een Ferrari voor de zondag. Ik heb trouwens op mijn 24ste een ton gewonnen. De eerste avond gaf ik een feestje voor vrienden en dat kostte me meteen 1.200 gulden. Verder heb ik alles aan auto’s verbrast. Van het laatste beetje ben ik getrouwd.

Blij van Dat het de mensen om mij heen goed gaat en van de steun die ik aan goede doelen geef.  

Hekel aan Mensen die roomser zijn dan de Paus.

Kan niet zonder Contact met mensen.

Wat moet anders? Mensen moeten meer op elkaar passen. Als er een halve meter sneeuw ligt staan ze voor elkaar klaar en is de sneeuw verdwenen dan is het ieder voor zich. 

Over vijf jaar Is Cambuur een stabiele Eredivisieclub.

Cambuur is bestolen Cambuur is strijdbaar!

De club is nog niet klaar voor de Eredivisie Dat is het wel. Spelers willen graag naar ons toe, als er een miljoen moet komen ligt die binnen een week op tafel, er wordt een nieuw stadion gebouwd. Cambuur is er helemaal klaar voor en daarom was ik zo boos: er is ons onrecht aangedaan.

Behoort een terugkeer naar Heerenveen nog tot de mogelijkheden? Ik denk dat dat onmogelijk is geworden. Dan hadden ze eerder bij me moeten komen. Maar ik heb er nog veel kameraden.

 

 

Partners