friesjournaal logo

Onderonsje tussen Sybrand van Haersma Buma, Ionica Smeets en advocaat/partner Elmer van der Kamp.

Wat: Fresh Up Trip advocaten & notarissen.

Waar: Kantoor Leeuwarden. 

Wanneer: Dinsdag 10 maart. 

Aantal gasten: ca 80. 

Wie: Relaties uit alle geledingen van de maatschappij.

Bijzonderheden: De laatste Friese feestelijke bijeenkomst voor de coronamaatregelen. 

 

LEEUWARDEN – Trip Advocaten & Notarissen heeft het kantoor in Leeuwarden opgeknapt, gemoderniseerd en vooral opgefrist. Vandaar dat de inwijding het motto Fresh Up! kreeg. Ook in letterlijke zin was het een opfrisbeurt want bij de ingang stonden de zeeppompen klaar. Een dag eerder had premier Mark Rutte namelijk afgekondigd dat we in verband met het coronavirus geen handen meer moesten schudden, hoewel hij dat na de persconferentie een dag tevoren  even vergat en RIVM-directeur Jaap van Dissel een hand gaf. Een week later gingen de scholen dicht en weer een week later was het tijd voor een ‘intelligente lockdown’ zoals Rutte de vergaande maatregelen noemde. Het opfrisfeestje van Trip was de laatste sociale activiteit in Friesland tot voorlopig 1 juni. De begroeting was dus zonder het schudden van handen even wennen. Men gaf elkaar een elleboogje of een ‘enkeltje’ met de voet. 

Trip had meerdere opties voor een nieuwe of vernieuwde kantoorhuisvesting. Verhuizen was er één van, nieuw bouwen een tweede, maar het werd dus het vernieuwen van het bestaande pand aan de Wiardaplantage aan de zuidkant van de stad waar Trip sinds 2004 is gevestigd. 

‘Een nieuwe lente, een nieuwe entourage,’ liet Elmer van der Kamp, lid van het dagelijks bestuur van de grote juristenpraktijk, weten.

Twee gasten waren uitgenodigd om de happening op te luisteren: burgemeester Sybrand van Haersma Buma en rekenwonder Ionica Smeets (hoogleraar science communication aan de Universiteit van Leiden), die in de Volkskrant een interessante rubriek heeft waarin ze met cijfers goochelt. De wiskundige hield een verhaal met als rode draad het gemiddelde. De gemiddelde WOZ-waarde was haar eerste voorbeeld. Die zou volgens haar lage inschatting ergens boven de twee ton liggen. Ze was verbaasd toen haar werd meegedeeld dat die waarde op 156.000 euro ligt. Immers, huizen van boven een miljoen trekken het gemiddelde gauw omhoog, weet zij.

‘Maar hier zijn geen huizen van een miljoen,’ interrumpeerde Buma, inmiddels wat wijzer geworden hier. Voor nog geen vier ton kocht hij een fraaie stadswoning-onder-één kap. Ionica: ‘Hè? In Leeuwarden geen huizen van een miljoen?’ Ze kon er niet bij.

Met enkele fraaie staaltjes rekenkunst boeide zij de gasten van wie de intelligentere mee rekenden, zo niet jonkheer Tjalling van Eysinga. ‘Ik geef het op,’ verzuchtte hij.

Helemaal toen Ionica met de Braess-paradox wilde aantonen dat de Haak om Leeuwarden voor iedereen slechter uitpakt. De Braess-paradox, genoemd naar wiskundige Dietrich Braess houdt in dat het toevoegen van extra capaciteit aan een netwerk kan leiden tot afname van de efficiency van dat netwerk. Ionica kan echter maar beter haar (links)maatschappelijke visie buiten haar rekenwerk houden want de Haak om Leeuwarden was de redding van de stad en zorgde voor heel veel meer doorstroming, welke routes de individuele gebruikers ook volgen. Niks geen paradox, maar een fantastische circulatie en bereikbaarheid!

Wat men wel van Ionica kon leren was: weet goed wat je vraagt van je data zodat je vooraf goed weet welke gegevens je erin moet stoppen.

Partners