friesjournaal logo

HEERENVEEN – Thialf krijgt extra financiële steun van de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen, zodat men aan de slag kan met het herstel van de financiële problemen. De provincie stelt € 2 miljoen beschikbaar en de gemeente Heerenveen € 991.000. Deze bedragen zijn bedoeld om uit te putten tijdens de herstelperiode.

 

Gedeputeerde Sander de Rouwe zegt: ‘Thialf is een internationaal sporticoon waar we trots op zijn. Met de gouden medailles zit het, buiten de corona-tijd, wel goed. Nu nog zwarte cijfers. Als we niks doen, gaat Thialf failliet. Met dit krediet kan Thialf aan de slag met het herstel.’

Wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen: ‘Sport is een belangrijk onderdeel van de Heerenveense gemeente. Topsport heeft een stimulerende werking op de economie én grote aantrekkingskracht op de breedtesporten. We buigen ons de komende tijd ook over het behoud van de ijshockeyhal. Willen we in Heerenveen een compleet ijssportpakket blijven bieden dan moeten we afwegingen maken.’

Tekort bij Thialf
In december 2019 bleek uit de jaarcijfers een tekort dat in 2019-2020 nog verder zal oplopen. Het bureau LAgroup maakte een uitgebreide analyse en onderzocht de mogelijkheden om de exploitatie te verbeteren. Hieruit blijkt dat een positieve exploitatie nagenoeg onmogelijk is. Thialf moest daarom van de aandeelhouders een herstelplan maken binnen 100 dagen. Uit dit herstelplan blijkt dat het in december genoemde liquiditeitstekort in boekjaar 2019-2020 verder stijgt tot ongeveer € 1,1 miljoen. Dit komt door nieuwe, niet beïnvloedbare tegenvallers.In het herstelplan staan drie mogelijke scenario’s waarvan geen enkel scenario zwarte cijfers haalt. Thialf stelt het scenario ‘slank en slim’ voor. Dit scenario vraagt een forse reorganisatie, maar behoudt de kernfuncties van Thialf met een focus op de topsport.

Directeur Marc Winters: ‘Thialf doet uiteraard als eerste haar deel. Met pijnlijke noodzakelijke maatregelen nemen wij € 538.000 van het structurele tekort voor onze rekening. We gaan terug naar een kleine organisatie die puur gericht is op het faciliteren van de topsport. Om een hoogwaardig product te kunnen blijven leveren is steun van anderen noodzakelijk. De herstelperiode gebruiken we om te werken aan een structurele oplossing. Een duurzame oplossing voor het energievraagstuk staat daarbij met stip bovenaan.’

Een echt herstelplan is er dus niet. Thialf heeft nauwelijks ruimte om te manoeuvreren en is structureel verliesgevend. Er kan geen geld worden gewonnen en de tekorten zullen alleen maar oplopen. Provincie hebben in 2013 een grote fout begaan door voor een verkeerd plan te kiezen en door een foute aannemer (Ballast Nedam) in de arm te nemen in plaats van meedenkende en mee investerende sterke Friese bouwpartners als Dijkstra Draisma, Jorritsma, Friso en Van Wijnen. De vernieuwbouw was slechts een cosmetische operatie en nog ondeugdelijk uitgevoerd ook. Van de beoogde energiebesparing is niks terecht gekomen.

Hoe het dan wel had gemoeten?

Ten eerste: recreatiesport is financieel interessanter dan topsport. Thialf saneerde de breedtesport weg ten faveure van de mediageile topsport. Er hadden dus twee ijsbanen moeten komen; eentje voor de liefhebbers en eentje voor de wedstrijdschaatsers.

Ten tweede: langebaanschaatsen wordt door bestuurders en media in Nederland heel belangrijk gevonden maar stelt als sport niks voor. Er gaat geen geld in om, er valt niks te winnen. Shorttrack en kunstschaatsen zijn veel en veel groter, veel internationaler en trekt veel meer publiek en sponsoring. Voor deze sporten is in Heerenveen geen accommodatie. Sterker, Dordrecht is het epicentrum van het shorttrack. Te gek voor woorden. Kunstschaatsen, een van de commercieel meest aantrekkelijke sporten ter wereld, zie je hier helemaal niet.

Ten derde: door de focus op het schaatsen is men in Friesland blind voor andere interessante winter- en ijssporten. Met de overdekte skibanen in Landgraaf en Zoetermeer (SnowWorld) wordt bakken geld verdiend. Nederlanders schaatsen niet, ze skiën. Elk jaar gaan er ruim een miljoen naar de Alpen. En daar hebben ze veel voor over. Skiërs geven veel geld uit aan hun sport, aan verblijf en aan eten en drinken. Schaatsers nemen de thermoskan mee. Thialf had het eerste skicentrum boven de rivieren moeten worden. Dan waren er door de arrangementen zeker vijf hotels in Heerenveen bijgekomen.

Ten vierde: Thialf had een olympisch winteroord moeten worden met de eerste en enige bobsleebaan van Nederland. Bobsleeën is een snelle sport waar de premium wereldmerken op af komen. Dan had je dus ook nog kunnen rodelen. Thialf had wereldbekerwedstrijden in huis gehaald en dat is van een andere orde dan een World Cup schaatsen.

Ten vijfde: Thialf (lees provincie en gemeente) had twee opties: € 150 miljoen voor een totaalplan en € 50 miljoen voor een uitgekleed plan met blauw plexiglas, uitgevoerd door Randstedelijke gladjanussen. Men koos voor het laatste. En nu kunnen we niet meer terug, of we keren halverwege in plaats ten hele te dwalen.     

                                          

 

Partners