friesjournaal logo

HÚNS – Claudy Jongstra uit Húns vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in een leeg Fries Museum om daar door te kunnen werken aan de monumentale installatie NINE voor Museum De Lakenhal. Deze installatie zal later dit jaar te zien zijn in de grote solotentoonstelling van Jongstra in Museum De Lakenhal in Leiden. Nine is geïnspireerd op de traditie van de Colombiaanse stam Kogi. Kinderen groeien daar de eerste negen jaar van hun leven voor een groot deel op in het donker om hun zintuigen tast, geur en smaak sterk te ontwikkelen.

Vandaar de donkere kleuren van de stoffen, die breed gevarieerd zijn om de sensibiliteit te benadrukken, vertelt Claudy. 

Gevoel was ook voor de wolkopers belangrijk. In de Lakenhal keurden zij de wollen stoffen die vroeger wel 180 verschillende soorten telden. Nine is de tweede sculptuur van Claudy, die haar wandkleden daar niet onder rekent. Haar eerste sculptuur was Ancient Light die in 2016 in het Fries Museum hing. Tegelijkertijd met Nine hangt dit najaar in de andere museumzaal Woven Skin dat Claudy ter gelegenheid van het culturele hoofdstadjaar maakte.
In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van kunstenaar Claudy Jongstra. De nieuwe expositievleugel van het pas gerestaureerde en uitgebreide museum wordt dan helemaal gewijd aan haar werk. Naast bestaande projecten zal hier de grootste installatie uit de carrière van Jongstra worden getoond, resulterend in ruim 250 m2 zinnelijke beeldervaring. Voor de ontwikkeling van dit monumentale kunstwerk zocht Jongstra nog naar een geschikte werkruimte, wat niet eenvoudig bleek. Gelukkig schoot het Fries Museum te hulp. 

In de context van het coronavirus is het werk van Claudy Jongstra actueler dan ooit. Met haar kunstwerken en levenswijze laat zij zien hoe wij de relatie tussen mens en natuur opnieuw kunnen vormgeven. In 2001 vestigde Jongstra zich in Friesland, waar zij met haar eigen kudde schapen werkt aan een oeuvre dat voornamelijk uit wol en zijde bestaat. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger van duurzaamheid, met oog voor het behoud van biodiversiteit op basis van historische planten- en zadenkennis. Als kunstenaar blaast zij nieuw leven in oude ambachten, zoals het weven en vervilten van wol. Alle materialen worden lokaal en duurzaam geproduceerd, in nauwe verbinding met de omringende gemeenschappen. 

Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra zijn in 2018 een langdurige samenwerking aangegaan. De kunstenaar en het museum vinden elkaar in de verbinding met de historische textielnijverheid, die in de permanente collectieopstelling rond 'Zeven Eeuwen Leids Laken' wordt getoond. Naast de bovengenoemde solotentoonstelling ontwierp Jongstra ook een Nieuw Leids Laken voor het museum: een wollen stof die op de meter wordt verkocht in de museumwinkel. 

Partners