friesjournaal logo

Fred Veenstra en Riemer van der Velde bij het door hen onthulde terrasdoek.

Wat: Opening terras Harbourside Langweer.

Waar: Op de kade bij de oude haven. 

Wanneer: Vrijdag 26 juni. 

Aantal gasten: ca 40. 

Wie: Langweerders, recreanten en pimpelaars.

Bijzonderheden: Terras op de locatie van een voormalig terras. 

LANGWEER – Op de plek waar vroeger Hotel De Wielen stond is deze coronazomer een terras ingericht op de kade bij de oude haven van Langweer.

Het terras werd geopend door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren samen met de nachtburgemeester van dorp, Riemer van der Velde. De twee zaten in het bijzijn van mevrouw Annie van der Velde, de Hare Majesteit van Langweer, vooraf gezellig te keuvelen over vroeger. Riemer en Fred zijn beiden telgen uit een kruideniersfamilie.

‘Wij weten wat het is om zuinig te moeten zijn,’ vertelde Riemer, voor wie het terras qua beweging een uitkomst is: ‘Ik moet nog een eindje verder lopen wil ik hier een glas whisky drinken. Voor iemand met etalagebenen in steunkousen is een extra loopje naar zo’n pleisterplaats als deze alleen maar goed.’

De vader van Fred Veenstra heeft nog bij horecagroothandel F. van der Velde BV in Bakkeveen gewerkt.

‘Zaterdags mocht ik mee op de auto, dat vond ik als jongen een belevenis,’ liet de burgervader weten.

Bijzonder is dat het terras een voorbode is op wat komen gaat. Jarenlang was het vroegere hotel een rotte kies in het watersportdorp. Twee jaar geleden werd die kies getrokken en sindsdien ligt het terrein op de mooiste plek van het dorp braak. Albert Meeuwissen uit Rhenen liep stuk op zijn ontwikkelingsplannen. Kuin Vastgoed in Arnhem werd daarna eigenaar en op zijn beurt verkocht Jan Kuin de locatie aan Erik Zwanenburg uit Oranjewoud, een van de meest succesvolle projectontwikkelaars van Friesland. Momenteel is hij behalve in Langweer ook actief in Heeg, Sneek en op drie locaties in Dokkum. Erik is ook de man van Belkanto in Heerenveen en het oude gebouw van de bond van zuivelfabrieken aan de Stationsstraat in Leeuwarden dat hij transformeerde tot een zeer gewild appartementencomplex met op de begane grond het restaurant van Tao. Verder heeft Zwanenburg Projecten, zetelend in Heerenveen, tal van woning- en recreatieprojecten gerealiseerd. Vorig jaar kocht Erik de jachthaven in Boornzwaag vlakbij Langweer en toverde hij het restaurant daar om in een hippe en strakke tent, zoals hij dat ook met het vroegere Tropenfauna (later De Koningshof, nu Hof van de Koning) heeft gedaan. De oude naam De Wielen zal dus verdwijnen. Er verrijst een complex met 18 appartementen en op de begane grond horeca die door Johannes Rinsma en Titia Brouwer zal worden geëxploiteerd. Tenminste, als de partijen eruit komen. Er komt dus een nieuw terras. Wat er nu staat is tijdelijk en bedoeld om het aanzicht en de levendigheid van het dorp te verbeteren. De horecazaken in het dorp werken samen in dit project (Bakkerij Langweer, De Tapperij, Noflik, De Drie Zwaantjes, Het Wapen van Langweer, Brasserie Anders en Waal Catering). Een spannende uitdaging want Langweer heeft een naam hoog te houden als het om conflicten. De horecaondernemers kunnen moed niet worden ontzegd, maar Langweer is het meest bruisende dorp van Friesland en in september volgt de apotheose van deze zomer met de kampioenssilerij van de SKS. Ze krijgen dus de wind in de zeilen.

Partners