friesjournaal logo

Leonie Venema (communicatieadviseur provincie Fryslân), Mary Goote (secretaries Doprsbelang Donkerbroek), Avine Fokkens-Kelder en Anne Meijer bij de onderdoorgang bij Donkerbroek.

DONKERBROEK – Frieslands wegennet was na de Haak om Leeuwarden, de traverse in Harlingen, de Centrale As Nijega-Dokkum en de fly-overs bij Joure al het mooiste en beste wegennet van Europa, maar na het slotakkoord met de opening van het laatste stukje dubbelbaans (N381) tussen Drachten en Oosterwolde is het ook helemaal klaar. Autorijden in onze provincie is als een reis door het paradijs. In alle streken en in alle richtingen ligt een prachtige vierbaansweg waardoor je razendsnel door heel Friesland toert en elke regio is ontsloten.

Alleen het laatste stukje van Oosterwolde richting grens met Drenthe is nog tweebaans. Dat blijft zo.

Omgevingsmanager Anne Meijer van de provincie Fryslân verklaart dat als volgt: ‘Daar begint het rustig te worden en is er geen noodzaak de weg te verdubbelen. Trouwens, je mag er net als elders honderd kilometer per uur en het is een veilige weg door de ongelijkvloerse kruisingen. Wat dat betreft maakt het geen verschil.’

Het tracé Drachten-Oosterwolde is 15 km lang en vanaf Oosterwolde is het nog acht kilometer eer je in Drenthe bent. In 1999 is de provincie met dit majeur wegenproject begonnen. Het afsluiten van de N381 voor de laatste werkzaamheden betekende de viering van de afronding. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelderdeed dat samen met directeur Johan ter Horst van Heijmans Hoogeveen, dat met de klus was belast. 

Net als elders is veel aandacht geschonken aan natuurcompensatie.

Meijer: ‘Er is veel groen aangeplant, onder meer in het Weinterper Skar. De grondwaterstand is verhoogd, het Tjongerdal is heringericht en de Nije Heawei die een barrière vormde in het tracé is eruit gehaald.’

Om de automobilist vrij baan te geven doorkruisen de onderdoorgang ’t West, de fietstunnel ’t Hoogezand, autotunnel Balkweg, de brug Lochtenrek en viaduct Drie Tolhekken de weg. Stuk voor stuk vormgegeven met fraaie infrastructuur. Friesland is prachtige vanaf de weg en op de weg.

Partners