friesjournaal logo

GORREDIJK – Galerie Smarius/Steven Sterk in Gorredijk exposeert tot 5 maart sferische schilderijen van Christiaan Kuitwaard (1965, Sneek) die in de museale ruimte op een ingetogen wijze tot hun recht komen, versterkt door de tekeningen en sculpturen van zijn mede-exposant Terry Thompson (1949, Texas).

‘Kuitwaard maroufleert (verlijmt) de op linnen geschilderde werken op paneeltjes van bescheiden formaten, die in de museale omgeving van de maagdelijke kunstruimte niets aan kracht inboeten. Sterker: juist de bescheidenheid van werk en omvang onderstreept hier de perfectie. Kuitwaard’s panelen zijn teer met suggesties van geel en blauw, maar vooral grijzen en wit. In enkele kiest hij voor lichte verfstreken die het horizontale of juist verticale aangeven, zonder dat dit het evenwicht teniet doet,’ schreef recensent André Keikes voorjaar 2010 in de Leeuwarder Courant.

Kuitwaard is gevormd tijdens zijn studiejaren aan Academie Minerva te Groningen en aan de Hogeschool van de Kunsten in Kampen waar hij in 1991 afstudeerde. Vanaf 1991 exposeerde Kuitwaard regelmatig zijn werk in binnen en buitenland.

Wat aan zijn werk opvalt is de stilte, de rust en de eenvoud die het uitstraalt. Niet het geschilderde voorwerp, maar de schaduw daarvan, dat is wat Kuitwaard wil verbeelden. Belangrijker dan de aanleiding om te schilderen vindt hij het schilderij zelf: het doek, de verf, de actie van het schilderen. De beeldend kunstenaar geeft de voorkeur aan kleine formaten. Hij weet desondanks een zekere monumentaliteit aan zijn werk mee te geven. Kuitwaards werk ademt een poëtische, natuurlijke sfeer. Tijdloos en gedreven werk.

Partners