friesjournaal logo

WERGEA – Een culinaire wereldreis, bereid met lokale producten. Een aanrader voor liefhebbers van eerlijke, gezonde en verse ingrediënten. Met ondernemer Hylke Tholen en gastvrouw Aaltsje de Boer, beiden ook Wergeaster, gaat Geert-Jan Vaartjes een unieke samenwerking aan in hun nieuwe restaurant Oan Tafel in Wergea. 

In de dagelijkse keuken staat chef Tom Zwerver, die in samenwerking met Vaartjes de mooiste gerechten creëert. De ervaring met betrekking tot smaak en techniek die Vaartjes heeft opgedaan tijdens zijn werk en reizen over de hele wereld komen nu thuis in de gerechten van Oan Tafel.

De curry’s uit Mauritius, saté van een strand op Bali, of de pho uit de straten van Saigon vind je terug aan de keukentafel in Wergea. Een combinatie van wereldse gerechten, maar gemaakt met Friese producten. 
In Oan Tafel wordt gekookt op duurzame en bewuste wijze, met zoveel mogelijk gebruik van lokale seizoenproducten en volgens het ‘no waste’ beginsel. Zo worden bijvoorbeeld de oestersaus en vissaus zelf gemaakt van oesters en makreel uit de Noordzee. Maar ook van iets eenvoudigs als diverse soorten onkruid weten de chefs iets verrassends te maken. Niet alleen van voedsel wordt verspilling tegengegaan, ook in het interieur zie je veel hergebruikte materialen terug. Niet alleen van voedsel wordt verspilling tegengegaan, ook in het interieur zie je veel hergebruikte materialen terug. Er wordt gewerkt met het 80/20 principe. Dit betekent dat 80% van wat wordt geserveerd van streekproducten komt, en 20% uit de rest van de wereld. Maar ook dat 80% van de gerechten uit groenten en 20% uit vlees of vis bestaat.

Dineren aan de keukentafel

De speciaal voor het restaurant ontworpen keukentafel biedt plaats aan maar liefst 21 gasten. Zij kunnen direct aan deze keukentafel meekijken hoe alles wordt bereid door de chef én worden ter plekke meegenomen in het verhaal over de oorsprong van de producten en de samenstelling van het menu. Deze interactie met de chef geeft een bijzondere extra beleving aan de avond. Je weet wat je eet en waarom. Naast de grote keukentafel, is het ook mogelijk aan een kleinere tafel van vier of acht plaatsen te dineren. In totaal bieden deze tafels plaats aan nog eens 20 gasten. 

Geert-Jan Vaartjes  

Geert-Jan groeide op in een horecafamilie in Wergea. Zijn pake en beppe waren de eigenaren van het dorpscafé ’s Lands Welvaren en zijn ouders bestierden de aangrenzende bar De Smidse. Precies op deze plek is restaurant ‘Oan Tafel’ nu gevestigd. Vaartjes werkte in topkeukens, waaronder De Librije*** in Zwolle, La Rive** in het Amstelhotel in Amsterdam en De Bokkedoorns** in Overveen. Zeven jaar lang was hij de chef van De Heeren van Harinxma (Landgoed Lauswolt) in Beetsterzwaag en daarna executive chef Outrigger Mauritius Resort, een vijfsterren resort met meerdere restaurants. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de gehele keuken en bediengingsbrigade van het luxueuze Anantara Hoi An Resort in Vietnam.

Opening

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden opende Oan Tafel door bij de voordeur een paar klompen te zetten: ‘Dit is een pareltje voor Wergea’ Hij werd hierbij geassisteerd door Wergeaster en voormalig Tweede Kamerlid Lutz Jacobi en meesterkok Marc van Gulick van landgoed Lauswolt. Bij de opening is een verrassingsmenu met smaken van over de hele wereld geserveerd, zoals filet Americain van Friese waterbuffel met gerookte buffelyoghurt en op Koreaanse wijze bereide kip in karnemelk. Van paling uit het Pikmeer tot Vietnamese pannenkoekjes, een menu bij Oan Tafel is een culinaire wereldreis. Een selectie van Friese bieren, bijzondere “onkruid” cocktails en unieke frisdranken maakten de avond uit compleet.  

Partners