friesjournaal logo

Ceremonieleidster Durkje Hoeksema, Alwin Kalt van It Posthûs, voorzitter Otto Gielstra van Âld Makkum, commandant Menno Visser, chef d’ equipe sergeant-majoor Daniël van der Wiel, luitenant der zee 2e klas oudste categorie Hans Bakker en burgemeester Jannewietske de Vries.

MAKKUM – De Nederlandse Marine vernieuwt de vloot en dat betekent het einde voor een aantal schepen, waaronder de Zr Ms Makkum van de zogeheten Alkmaar-vloot. Deze mijnenjager, waarvan de romp van kunststof is om detectie te voorkomen, werd in 1985 gedoopt door Antje Tichelaar-Kramer (toen 90), de grootmoeder de Jan Tichelaar uit de bekende aardewerkfamilie. De dienst zit erop voor de Makkum. Het schip heeft alles meegemaakt. Zelfs de afsluitende reis verliep niet rimpelloos: bij de Noordkaap stond bij volledige duisternis een orkaankracht van 12, en dan werd de bemanning ook nog overvallen door corona. Toch bleef men van stavast. Zo was het laatste wapenfeit het lokaliseren van een gekapseisde viskotter op de Noordzee en het bergen van de lichamen. 

Volgens commandant luitenant der zee 1ste klas Menno Visser voldeed de Makkum nog wel: ‘De Makkum was nog zeer functioneel en robuust. Het was een oldtimer waar je nog aan een Formule I-race kon meedoen. Maar de nieuwe mijnenjagers zijn volgestouwd met hypermoderne elektronica en zijn up to date.’ 

De Scheepsbel werd overgedragen aan de Stichting Âld Makkum en is door burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân opgehangen in de oude Waag. Daar luidde zij de bel.

Partners