friesjournaal logo

Hemd van het lijf – Sipke Jan Bousema

WYNS – Als laatste provincie in Nederland hees Fryslân op 20 juni de regenboogvlag, als steun voor de LHBTI-gemeenschap. TV-persoonlijkheid, presentator, producent en Ús Rainbow Warrior Sipke Jan Bousema heeft zich daar samen met COC Friesland en politieke partijen zeer voor ingezet. Op dezelfde dag zou de eerste Roze Zaterdag in Leeuwarden plaatsvinden maar die is vanwege corona verschoven naar 19 juni 2021. Wel is de campagne ‘Ik bin grutsk, ik bin Frysk’ van start gegaan. Sipke Jan runt zijn eigen mediabedrijf SJB Media en is ambassadeur van UNICEF.

 

Geboren Op 15 augustus 1976 in Dokkum.

Woonplaats Wyns. Ik wist dat ik ooit terug zou keren naar Friesland maar niet nu al. In 2017 is mijn moeder overleden en mijn vader, die aan een vorm van dementie lijdt, zit in een zorghuis. Ik woon in het ouderlijk huis om dichter bij hem te zijn. Als het aan mij ligt blijf ik hier. Het mooie van deze tijd is dat je in verband met je werk door alle digitale mogelijkheden overal kunt wonen. En ach, de reistijd naar Amsterdam is even lang als vanuit Amersfoort. Ik vind het hier prachtig. Friesland zit in mijn DNA. Het is hier relaxter, rustiger, mensen geven hier elkaar letterlijk en figuurlijk meer de ruimte. De Friese humor, een soort vrolijke ondeugendheid, moet je vatten, die is niet uit te leggen. Het is iets van ons. Met mijn vader kan ik bijvoorbeeld ontzettend lachen.

Partner Single. Ik leefde 18 jaar samen met een Limburger. Wij zijn goed uit elkaar gegaan. Ik heb begin dit jaar meegedaan aan First Dates. Ik heb er een emotioneel betoog voor de regenbooggemeenschap gehouden. Ik ben in de situatie van dit moment blij en gelukkig. Een partner komt vanzelf, denk ik. 

Opleiding De havo aan het Dockinga College. Ik was op mijn 16e klaar. Daarna werd ik uitgeloot voor de School voor Journalistiek. Nadat ik bij Club Veronica kwam heb ik de Media Academy in Hilversum gevolgd en ik heb een post-HBO communicatie & psychologie gedaan. Ik ben vooral autodidact.

 Werk/carrière TV-debuut in 1999 bij Teleac als presentator van het Schooltv-weekjournaal. Voor de AVRO presenteerde hij Museumbende, ZipZoo: coördinaat X en ZipZoo: worldwide. Hij deed in 2003 mee aan de Kameleon en was verslaggever voor het Sinterklaasjournaal, van het 2006 tot 2009 was hij presentator van het Junior Eurovisiesongfestival en hij was te zien in Cash op Zolder, Opsporing Verzocht, de documentaire Strijders voor de Liefde, Sprookjesboom, Wie is de Mol? Junior, Ranking the Stars en in 2011 in Expeditie Rondinson. Hij presenteerde o.a. het Kinder Prinsengrachtconcert en het Toon Hermans Gala. Met zijn communicatie- en mediabedrijf is hij één dag per week docent creatieve business aan Stenden Hogeschool.

Geloof Mijn vader was docent theologie aan de Pabo. Ik ben dus christelijk opgevoed maar ik kreeg van mijn ouders alle ruimte invulling aan mijn geloof te geven. Ik ben geen kerkganger hoewel ik graag in kerken kom, die geven mij spiritualiteit. Misschien komt dat door mijn jeugd. Mijn ouders sleepten ons, mijn broer en ik, op vakantie bij elke kerk naar binnen. Er is in ieder geval meer tussen hemel en aarde.

Politieke partij/voorkeur Ik volg het en stem altijd, wisselend. Landelijk is dat duurzaam maatschappelijk en groen. 

Hoogtepunt Wat ik heel bijzonder vond was in 2007 het presenteren van het Junior Eurovisiesongfestival waarvan de opbrengst naar UNICEF ging. Dat programma werd door miljoenen mensen bekeken. Ik ben een verbinder, wil de kinderen wereldwijd bij elkaar brengen.

Dieptepunt Het zeer plotseling overlijden van mijn moeder, op 68 jarige leeftijd. Dat heeft veel impact op mij. Heel verdrietig. Het afscheid was heel mooi maar het gemis blijft enorm. Ze was de spil van ons gezin.

Voorbeelden Oprah Winfrey. Zij laat zien wat er allemaal in een mensenleven kan gebeuren. Verder Harvey Milk, een van de eerste openlijk homoseksuele bestuurders in Amerika. Hij was locoburgemeester van San Francisco en werd vermoord door een homofoob raadslid. Ook mijn vader is een voorbeeld voor me. Hij vindt de balans tussen rechtvaardigheid en zelfrelativering. Ondanks zijn ziekte leer ik nog steeds van hem. Men zegt dat ik steeds meer op hem lijk.  

Leermeesters Mijn vader en mijn moeder en qua werk tv-regisseur Eduard Huis in ’t Veld. Hij heeft oog voor jong talent.

Beste advies Hoe heftig iemand jou ook triggert, je hoeft er niets mee te doen. Dat is dubbel, maar ik bedoel dat je weerbaar moet zijn. Energy goes where the attention goes. Die is van de Amerikaanse coach, spreker en schrijver Tony Robbins. Wees duidelijk waarvoor je kiest. Dat heeft effect op jouw leven en werk, op jouw kijk op het leven en op jouw gevoel en welzijn.

Inspiratie Uit de natuur als ik wandel op het Wynser Binnenpaad langs de Dokkumer Ee. Dan krijg ik heldere inzichten en ziet de wereld er mooi uit. 

Eten Gezond eten, een goede salade met alles erop en eraan. Dan heb ik energie voor de rest van de dag.

Drinken Water met limoensap en ijsblokjes, maar ik kan ook genieten van Rivella en een glas witte wijn.

Muziek Ik heb een brede smaak: dance, Nederlandstalig, Friese ballades, Portugese Fado, Spaans temperament, klassiek, soul.

Concert Van Simply Red die een remake hebben gemaakt van In Nije Dei van Syb van der Ploeg. Helaas is het concert in Ziggo Dome door corona afgelast.

TV Britain’s Got Talent. Dat wordt op een manier gemaakt die technisch zó goed is. De presentatie is op het scherp van de snede, de jury ijzersterk. De Britse humor is fenomenaal. Verder hou ik van comedy en van Arjan Lubach en Diederik Ebbinge; zij maken mensen wakker.

Film Milk, de film over Harvey Milk die gelijke rechten voor homo’s bevocht. De film laat mooi zien hoe groot de overeenkomsten onder diversiteit kunnen zijn. Milk kreeg het voor elkaar dat Britse mijnwerkers de homobeweging gingen steunen.

Acteur/actrice/artiest De Canadese filmacteur Keanu Reeves van o.a. de sciencefictionfilmtrilogie The Matrix. 

Sportman Ik volg de sport niet echt. De Sloveense voetbalbestuurder Aleksander Ceferin zette zijn sport in de maatschappelijke discussie over Black Lives Matter. Hij maakte een mooi statement.  

Sportvrouw Vrouwen die aan fitness doen? 

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. De laatste krant heeft ons goed ondersteund in de regenboogcampagne. Ik kan wegdromen in Eigen Huis en Interieur en Happinez.

Boek De Alchemist van Paulo Coelho, prachtig geschreven verhaal over een herdersjongen op zoek naar zijn ziel.

Sport Basketbal vond ik vroeger in Damwoude leuk.

Gadget Ik ben lichtelijk verslaafd aan mijn mobieltje. Ik heb er een haatliefdeverhouding mee.  

App Pinterest, ik raak in de mood van al die weetjes en afbeeldingen over wonen, fashion, kunst, voeding, reizen.  

Hobby’s Mensen ontmoeten en zeilen, het drijven en deinen, dan waaien de zorgen weg.

Vervoer De auto. In Friesland kun je niet zonder. Ik heb een Volvo XC40, mooi ontworpen.

Vakantie Portugal, overal sympathieke bescheiden mensen, vriendelijk en toegankelijk, een heerlijk klimaat en Lissabon is mijn favoriete stad.

Doen met een miljoen Mijn huis in Friesland veilig stellen en een feest geven voor het hele dorp. Ik zou mijn leven verder niet anders gaan leven.

Blij van Oprechte, authentieke mensen.  

Hekel aan Zure mensen.

 Kan niet zonder Liefde en passie, er laait een vuur in mij.

Wat moet anders Kinderen moeten zich veiliger voelen.

Over vijf jaar Hoop ik gezond en erg gelukkig te zijn met hetzelfde uitzicht op de Friese weilanden. 

Wat zijn jouw ambities? Ik wilde op de podia, dat is gelukt en het heeft me veel voldoening gegeven. Nu betreed ik alleen het podium als het niet anders kan en probeer ik letterlijk andere mensen een podium te geven, anderen op het podium te krijgen om zo een bijdrage aan hun ontwikkeling te leveren.

Wat heb jij met kinderen? Ik ben zelf kind geweest! Ik weet hoe belangrijk de jeugd voor je verdere leven is. Op mijn eerste school zat ik niet goed in mijn vel, ik werd gepest om mijn rode haar. Kinderen moeten vechten, ze hebben een heldere kijk op het leven en doen volwassenen vaak verwonderen. Ik wil het kind in mezelf niet verliezen.

Waarom moest Friesland een regenboogprovincie worden, homoseksualiteit is toch al jaren doodgewoon? Uit cijfers blijkt dat er nog werk aan de winkel is, dat het nog niet altijd geaccepteerd is, dat er gediscrimineerd wordt en dat homo’s last hebben van scheldpartijen, dat ze kunnen worden ontslagen. Nog altijd blijven mensen in de kast omdat ze niet durven zich te laten zien. De zichtbaarheid maakt bemind en daar helpt de regenboogstatus aan mee. Symboolpolitiek? Zijn de pompeblêden ook geen symbool?

Partners