friesjournaal logo

Syb en Henk in Sloten

SLOTEN – Steevast fietsen de vrienden Syb van der Ploeg en Elfstedenwinnaar Henk Angenent op Pinkstermaandag de Elfstedentocht. Dit jaar kwam het er vanwege de corona niet van maar toch wilden de twee hun jaarlijkse traditie niet missen. Omdat de provincie in april de campagne Fryslân yn Ferbining was gestart werd het idee geboren om een gebaar te maken: in elke stad zingen voor de oudjes in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Tijdens de coronacrisis waren ze extra kwetsbaar vanwege het bezoekverbod, gepaard ging met veel pijn, verdriet en eenzaamheid. Op Hemelvaartsdag reden zij hun tour. 

 

De stop in Sloten bij Van der Wal’s Rusthuis was speciaal. Henk Angenent lag in 1997 aan kop toen hij in de vroege ochtend van 4 januari in het donker het stadje binnen schaatste en hij werd er afgestempeld door Margje Bosma-Deinum (78) voor haar woning genoot van het optreden van Syb. Ze had haar voet in het gips en dus zette Henk zijn handtekening erop. Voor begeleider Wiebe Kaspers was Sloten ook een bezoek aan zijn pake Theun Haagsma (81), die er samen met zijn broer Piet (88) in het rusthuis woont. De twee komen uit een gezin van zes jongens.

Het startsein werd ’s morgens in de Zwettehaven gegeven door gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder en ’s avonds rond negen uur waren de mannen met volle stempelkaarten terug in Leeuwarden. In Bolsward werden ze afgestempeld door gedeputeerde Sander de Rouwe. 

Partners