friesjournaal logo

DIJKEN – Met een familieweekend eind mei namen Ed Nijpels en Elsbeth Janmaat afscheid van hun schitterende woonboerderij in Dijken. Zij gingen daar wonen toen Ed in 1999 commissaris in Friesland werd. Elsbeth was op slag smoorverliefd op de enorme stee aan de Koevorde. Zij heeft dan ook menig traantje weggepinkt tijdens het weemoedig laatste verblijf samen met de zoons van Ed, Boyan en Duco. Naaste familie was erbij aanwezig. De nodige flessen wijn gingen erdoorheen. Het was met name Ed die de verkoop erdoor drukte.

Als voorzitter van het Nationaal Klimaatakkoord kon hij het zich niet langer veroorloven in bezit te zijn van een woning die niet past binnen een duurzaam klimaatbeleid.

Ed en Elsbeth bewaren dierbare herinneringen aan hun periode in Dijken: ‘Vooral Simmer 2000 blijft ons voor altijd bij. De Kast met Syb van der Ploeg, en sterren als Rients GratamaAlbert BonnemaPiter Wilkens en Maaike Schuurmans hielden in onze schuur hun repetities. Het was de start van veel muzikale festijnen hier.’ Evergreens als het Simmerliet klonken er voor het eerst, It paad werom van Piter en het duet Wat is leafde van Rients en Albert.

De boerderij leende zich dankzij een hele goede akoestiek uitstekend voor optredens en concerten. Het was orgelbouwer Taco Boersma die de boerderij van het veehoudersechtpaar Alle en Uilkje van der Sluiskocht en zelf restaureerde. Alleen het bintwerk bleef staan. Boersma verbouwde zodanig dat je het geluid van zijn orgels er perfect kon horen. Daarna werden Jo en Els Jansen eigenaar van nr. 2, want in de mooie boerenstreek onder Langweer volstaan de adressen met een nummer. Albert van Keimpema was de volgende die de woonstee in zijn bezit kreeg. Hij liet die deels verbouwen. Toen Nijpels werd benoemd raakte de nieuwe commissaris via makelaar Folkert Popma in contact met de bewoner en kwam het tot een akkoord. De transactie was landelijk nieuws. Dijken ligt een behoorlijk eindje van Leeuwarden en een grote woonboerderij leek niet een aangewezen huisvesting voor een commissaris. Maar Ed Nijpels kon er veel mee, hield evenementen, feesten, concerten en ontvangsten in Dijken en kon de aankoop zakelijk verantwoorden. Zelfs maakte hij gebruik van een oude regeling uit de tijd van de trekschuit dat een commissaris een op bezoek komende vorst logies moet kunnen aanbieden. En dus werd met subsidie een slaapkamer voor toenmalig Koningin Beatrix ingericht. Ed en Elsbeth verbouwden het woongedeelte onder architectuur van René Bosch van Drakestein uit Erichem en zo ontstond in de loop der jaren een schitterende behuizing. Toch duurde het tien jaar voordat de woonboerderij eindelijk werd verkocht. De prijs zakte van € 2,5 tot rond de € 1,5 miljoen. Belangstellenden vonden de boerderij met een woonoppervlak van duizend vierkante meter aan de royale kant. De laatste twee bezichtigingen deed Elsbeth van lieverlee maar zelf. 

De kopers zijn Jorrit en Jellie Kreek uit Amsterdam. Zij gebruiken de woning als een familie-buitenhuis. Veel westerlingen zoeken momenteel een pied-à-terre in de zuidwesthoek van Friesland om de bossen en de meren, de schone lucht, de prachtige wolken, de horizon, de rust, de filevrije wegen en het uitgaansvertier. Jorrit en Jellie hadden het geld voor Dijken na de verkoop van Urban Arrow (elektrische transport- en bakfietsen) aan Pon waarvan Janus Smalbraak, een van de beste vrienden van Koning Willem-Alexander, de ceo is. Het bedrijfsconglomeraat Pon (o.a. importeur van VW/Audi en Caterpillar) investeert flink in duurzaam vervoer. Vooral in steden wordt dat de toekomst. Jorrit richtte het bedrijf tien jaar geleden op. Hij blijft voorlopig in de directie. 

Ze troffen het met het weer in de eerste weken. Jorrit: ‘Dit hier is werkelijk een paradijs. Wij kijken onze ogen uit. Het is fantastisch en we hebben het geweldig naar onze zin in Dijken.’ Helaas zal de woonboerderij gaan detoneren in het landschapsbeeld van de buurtschap. Jorrit en Jellie zijn namelijk van plan zonnepanelen te laten aanbrengen en wonnen advies in bij Benny Breman, telg uit de grote installatiefamilie uit Genemuiden en een van de aandeelhouders van het concern met 1.700 medewerkers. Breman kent de regio goed. Zijn ouders, vader Jan Willem overleed vorig jaar in dezelfde week als zijn broer Rein, hebben een vakantiestek op de Woudfennen bij Langweer. Benny: ‘Ik leerde zeilen op de Langweerder Wielen.’ Breman maakt zich niet druk over de met de omgeving vloekende panelen en lacht de kritiek weg: ‘Je ontkomt er niet aan. Iedereen zal zich moeten houden aan de klimaatdoelen van Kyoto. Dat betekent dat we binnen dertig jaar volledig moeten zijn overgeschakeld op duurzame energie.’ 

Partners