friesjournaal logo

SCHIERMONNIKOOG – Hoe klein Schiermonnikoog ook is, het eiland heeft wel twee vuurtorens: de rode Noordertoren en de witte Zuidertoren. Beide werden in 1853 opgericht. Doordat de Noordertoren in 1910 een ronddraaiend kunstlicht kreeg werd de Zuidertoren overbodig als vuurtoren. In 1960 werd het een watertoren en de laatste jaren staat er een antennemast op waardoor de Schierders een helder tv-beeld hebben. De Zuidertoren bladderde door algengroei af. Wit was de toren niet meer. Tot er een actiegroepje ontstond onder aanvoering van Etty van der Veer. Er werd geld ingezameld en de toren kreeg een grote opknapbeurt.

In het boekje ‘Geschiedenis van de Kustverlichting op Schiermonnikoog’ is dat vastgelegd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de voorzitters van ’T Heer en Feer, VVV Schiermonnikoog en Stichting Behoud Zuidertoren. Het boekje is samengesteld door Bibian van der Vis en vormgegeven door TGJ-Communicatie uit Leeuwarden. 

Binnen de Zuidertoren is een kleine expositie samengesteld van foto’s uit het boekje. Daarnaast is er een informatiebord geplaatst in de buitenruimte van de toren. 

De feestelijke gelegenheid werd ondersteund door de haringkar van Vishandel Metz die normaliter de jaarlijkse Haringparty Om de Noord verzorgt. 

‘Door de coronacrisis kon dit evenement niet doorgaan, maar gelukkig was deze boekpresentatie een mooie gelegenheid om toch de Hollandse Nieuwe te proeven,’ aldus haringmeester Rens van Langen.

Partners