friesjournaal logo

GROU – De Vrijheid in Grou is opgehouden te bestaan. Het horeca-echtpaar Melle en Hanny Bakker heeft hun domein aan het Pikmeer verkocht (aan projectontwikkelaar Erik Zwanenburg die er een familiehuis van wil maken). Zondag 30 augustus was het befaamd restaurant voor het laatst open. De kassa rinkelde niet want het betrof een afscheidsreceptie. Wel rinkelde de kassa een dag later toen de transactieprijs van anderhalf miljoen euro werd overgemaakt. Zo kreeg dit lastige coronajaar voor de Bakkers toch een happy-end. Opnieuw een (kleiner) restaurant beginnen, zoals aanvankelijk de bedoeling was, doen ze niet.

 

‘Wij zijn beide 61 jaar en we hebben nu 43 jaar in de horeca gezeten. Het is welletjes. In een klein restaurant kun je vanwege corona nauwelijks uit de voeten. Zo’n zaak is nu niet levensvatbaar en de toekomst is ongewis. Als er een tweede lockdown komt kun je de hele horeca wel opdoeken. Dat risico nemen wij niet,’ zegt Melle.

Op de boerderij aan het water op een markante plek in het watersportdorp boerde vroeger David Veenstra. Hij zag meer brood in recreatie en verkocht het land aan de gemeente die er een camping begon. Stilaan kwamen er recreatiewoningen rondom. Het recreatiepark kreeg de naam Yn ‘e Lijte. De Vrijheid werd een kampeerboerderij en je kon er vanaf de jaren 70 eten. In 2007 verkocht de familie Veenstra, de tweede generatie, om gezondheidsredenen hun bedrijf aan Melle en Hanny, die hun sporen in het hogere restaurantsegment ruimschoots hadden verdiend: Lauswolt, Juliana in Valkenburg en De Echoput in Apeldoorn. In Hoog-Soeren begonnen ze voor zichzelf. De terugkeer naar Friesland was geen appeltje-eitje. Een jaar na de rentree brak de financiële crisis uit. Op de oude voet (eten van de gestampte pot, bruiloften en partijen) verder gaan wilden ze niet. De Vrijheid werd een toprestaurant voor connaisseurs en sloot zich aan bij Fryslân Culinair, waar Melle bestuurslid van werd. Gemakkelijk was het niet om rendement te halen en vandaar dat Melle z’n oude stiel van docent weer oppakte: hij ging aan de slag op ROC Friese Poort in Sneek. Nu de schaapjes op het droge zijn lonkt echt de vrijheid. 

Partners