friesjournaal logo

Albert van der Meer (l.) en Tjeerd Osinga voor het zonnedak op het erf van de familie Koopmans.

HARICH – Energie Coöperatie Gaasterland (ECG), de lokale energiecoöperatie voor duurzaam opgewekte energie en opgericht in 2014, heeft het honderdste lid verwelkomt. Het is familie Van der Meer, recent neergestreken vanuit Amerika naar het landelijke Harich, waren blij verrast. 

‘Wij zijn altijd voorstander geweest van zonne-energie. Er is al zoveel vervuiling. Daarom zetten wij ons graag in om Friesland groen te houden. Ook vinden wij het geweldig lid te worden van een ouderwetse coöperatie, want die zie je niet meer in Amerika,’ zegt Albert van der Meer, de oud-Dokkumer die in 1976 emigreerde en dit jaar voorgoed terugkeerde. Voor de 67-jarige gepensioneerde, die in New York City, Boston, bij de Niagara-watervallen en in North-Carolina woonde en werkzaam was in de elektronica bij Intel en Bosch, is Amerika een gepasseerd station, hij is afgeknapt op de politiek daar. 

Albert stemde nog wel Donald Trump omdat hij het alternatief Hillary Clinton nog minder vond, maar dit jaar gaat het volgens hem weer tussen twee kwaden: ‘Met Joe Biden hebben de Democraten geen betere kandidaat. Ik mag wel stemmen, maar ik doe het niet. Ik vind het ook niks dat er maar twee partijen zijn.’ 

Sinds 2014 zet de ECG zich in voor het lokaal opwekken van groene stroom. Bij de start van de coöperatie was de toekomstdroom om groene energie te leveren die daadwerkelijk lokaal was opgewekt. Inmiddels is deze toekomstdroom realiteit. 

Zonnecollectief Manege Gaasterland was het eerste lokale project. Inwoners van dorpen in Gaasterland konden meedoen, in het bijzonder als de eigen woning niet geschikt was voor zonnepanelen. Daarmee maakte de ECG, na het collectief inkopen van zonnepanelen voor huiseigenaren, zonne-energie ook bereikbaar voor eigenaren van monumenten, woningen zonder geschikt dak en voor huurders. Manege Gaasterland in Harich stelde het dak beschikbaar voor plaatsing van 240 zonnepanelen. Het zonnedak levert jaarlijks circa 60.000 kWh groene stroom op, wat voldoende is om 20 huishoudens van stroom te voorzien. Sinds juni 2018 is er ruim 161.500 kWh zonne-energie opgewekt, fors meer dan verwacht. Dit project leverde tot nu toe een besparing in CO2-uitstoot op van ruim 87.000 kilogram.

Sinds november 2019 is het tweede project van start gegaan. Op het dak van familie Koopmans in Harich zijn circa 230 zonnepanelen geplaatst. Een deel van de panelen is inmiddels verkocht, maar er zijn nog panelen beschikbaar. Op dit dak liggen ook de panelen van familie Van der Meer. 

‘Toen wij het huis kochten, hebben we meteen geïnformeerd naar de mogelijkheden van zonne-energie. Maar dat was niet mogelijk omdat onze woning een rieten dak heeft, vertelt Van der Meer. De vorige eigenaar had 16 panelen gekocht via het project Zonnecollectief Koopmans en deze panelen kon Van der Meer overnemen. 

‘Toen zijn we meteen lid geworden van de ECG.’ Inmiddels zijn er 105. Het volgende project komt in Lemmer. 

Tot nu toe heeft dit project al bijna 38.000 kWh lokaal opgewekte groene energie opgeleverd en een besparing in CO2-uitstoot van ruim 20.500 kilogram.

Ondanks dat de toekomstdroom al bij de start is gerealiseerd, zitten de initiatiefnemers achter de ECG niet stil. 

‘Momenteel zetten we ons in voor een elektrische deelauto via Mobiliteit VanOns,’ vertelt penningmeester Tjeerd Osinga. ‘Er is veel animo voor, en belangstellenden kunnen zich bij ons melden.’ 

Partners