friesjournaal logo

Hemd van het lijf – Geert van Tuinen

MENAAM – Programmamaker Geert van Tuinen van Omrop Fryslân mag onderhand de stem van Friesland worden genoemd. Hij is alom aanwezig, interviewt dagelijks mensen, hij presenteert allerlei gebeurtenissen en evenementen; van sport tot nieuws, van folklore tot cultuur. Deze zomer maakte hij een serie over de gedenkwaardige Simmer 2000 waarin hij met betrokkenen tal van herinneringen ophaalde. 

Geboren Op 9 november 1954 in Sint Jabik. Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Ik ben een nakomertje. Tussen de oudste en de jongste is een leeftijdsverschil van 16 jaar.

Ik zeg op een lezing weleens: gelukkig was de anticonceptie toen nog niet van het niveau als van vandaag de dag!

Woonplaats Menaam. Ik ging in 1978 bij de gemeente Menameradiel werken en ik voelde me moreel verplicht om daar ook te wonen. 

Partner Getrouwd met Jaantje Olijnsma uit de Trynwâlden, dochter van een garagehouder. Wij hebben elkaar ontmoet in bar Old Inn aan het Schavernek in Leeuwarden. We hebben drie kinderen; een zoon en een dochtertweeling. 

Opleiding De ULO in Sint Anne en tijdens mijn werk MBO sociale dienstverlening, sociale verzekeringen I en II en HBO maatschappelijk werk. Ik ben een kind van de jaren 60 en 70. Het woord ambitie had toen geen negatieve klank. En ik ben opgevoed met het adagium: als je wat wil, moet je er wat voor doen.

 Werk/carrière Ik ben begonnen bij de gemeente Het Bildt. Daarna ging ik in dienst bij de infanterie in Assen. Infanteristen werden zandhazen genoemd. Na een maand of zeven ging ik er tot mijn opluchting uit. Op S5. Ik weigerde te schieten. Dienst was niks voor mij. Ik ben antigeweld. Achteraf gezien had ik principieel moeten weigeren. Na dienst ging ik werken bij de gemeente Eelde-Paterswolde en vervolgens kwam ik in Menameradiel terecht. Daar klom ik op tot hoofd sociale zaken. Normaal gesproken kon je met S5 (staat voor de laagste waardering op stabiliteit, red.) niet in overheidsdienst treden maar burgemeester Geert van Veenen heeft toen voor mij bemiddeld. In de weekenden had ik tijd over. Ik voetbalde bij Sint Jabik en liep in ’78 een kruisbandblessure op. Orthopedisch chirurg Harry Eikelaar in Groningen, de eerste die een kijkoperatie verrichtte, zei namelijk dat ik sporten wel kon vergeten. Een maat van mij had een drive in-show, The Voice of Music, en hij had een dj nodig. Een droom ging in vervulling. Die koesterde ik al heel lang, liep thuis altijd met de transistorradio. Ik wist veel van muziek. Maar ja, een jongen van Sint Jabik, hè? Gewoon was al gek genoeg. Ik durfde er niet eens aan te denken. Presenteren zat er vroeg in. Ik was een klein mannetje, moest het van mijn verbaal vermogen hebben. Een tante zei: jij lult een eind weg, je moet advocaat worden. Met de drive in show, compleet met licht- en rookshow en bellenblaas, toerden wij door het hele Noorden. Het was de gouden tijd van Greece, van disco. Gelukkig kon ik op een gegeven moment van mijn hobby mijn beroep maken. In 1994 kwam ik in vaste dienst bij Omrop Fryslân.   

Geloof Geen.

Politieke partij/voorkeur Een beetje links. Mem was van de PvdA. Heit was zelfs wat richting communist, maar ik noemde hem ook wel eens gekscherend een salonsocialist. Hij werkte als commissionair in de aardappelhandel. Het rode bloed zat ook een generatie eerder. Pake Gerben was een van de oprichters van de socialistische arbeidersvereniging Broedertrouw in de Westhoek. Ze waren fanatiek. De marechaussees schoten ze zowat van de weg. In Sint Jabik is een straat naar hem vernoemd. 

Hoogtepunt Mijn benoeming bij de Omrop. In 1991 werd ik freelancer sport. Drie jaar later kwam ik in vaste dienst. Toen zond de Omrop ‘s middags nog niet uit en dat heb ik ingevuld met het programma PM Kanaal 5. 

Dieptepunt Mijn hartinfarct in 2015. Zit in de familie. Het gebeurde op 10 maart 2015, twintig voor zeven ’s avonds. Ik was alleen. Ik kon 112 nog bellen en de voordeur opendoen, daarna was ik weg. Ze waren er meteen. Ik heb heel veel mazzel gehad. Een jaar later was ik bij Broekster Boys en toen hoorde ik van een ambulancemedewerker dat men op het moment van de melding tussen Leeuwarden en Harlingen reed ter hoogte van de afslag Menaam. Had het langer geduurd was ik dood geweest.    

Voorbeeld Felix Meurders.

Leermeesters Eelke Lok en Sjouke Lousma hebben mij de kans gegeven. Van Eelke leerde ik een natuurlijke wijze van presenteren: teksten maken vond hij niet nodig, weten waar je het over hebt, een paar steekwoorden en een verhaal vertellen, zei hij.    

Beste advies Van Jaantje. Toen ik dubde een mooie baan met een prima salaris op te geven voor werken bij de Omrop, zei zij: zou je spijt krijgen als je het niet doet? Ik antwoordde: ja. Door haar heb ik ja gezegd tegen een jongensdroom. 

Inspiratie Uit de mensen en de wereld om me heen. Ik word door van alles gevoed.

Eten Lekker eten. Gelukkig heb ik meer smaak nu ik na het infarct niet meer rook. Favoriet is de Hollandse pot en ik eet steeds vaker vis.

Drinken Rivella. Ik drink nauwelijks alcohol.

Muziek Heel breed. Ik heb vier grote helden: Van MorrisonFlaco JiménezWilly DeVille en Johnny Cash. Ik hou van country, rock, blues. Nee, ik zoek de radiomuziek zelf niet uit. Dat doet de muziekredactie. Er geldt daarbij voor de presentator één stelregel: ook al vind je het niet goed, never fuck your own music

Concert Willy DeVille in ’78 in de Oosterpoort in Groningen en Queen in de Leidse Groenoordhallen.

TV NOS Journaal, géén RTL. Informatieve programma’s, talkshows, heel veel sport en Netflix met bijvoorbeeld de serie Peaky Blinders. De voetbaldocumentaire Sunderland till you die was meesterlijk.

Film A few good men. De rechtbankscène is briljant. Mijn favoriete acteurs zijn Jack Nicholson en Robert de Niro. Ik ben ook een James Bond-fan.

Acteur/actrice/artiest In Nederland Frank Lammers en Moniek Hendrix als acteurs, Golden Earring en Rowwen Hèze als bands en Huub van der Lubbe van De Dijk als zanger. 

Sportman Johan Cruijff en Piet Keizer. Ik hou van eigenzinnige types. Verder Pieter van den Hoogenband. In het kaatsen Klaas Berkepas, hij gaf esthetiek aan de sport. Niemand sloeg mooier op dan deze stilist.    

Sportvrouw Ellen van Langen omdat ze alles over had voor succes. 

Krant/tijdschrift/medium LC, VI, Radio I met Jurgen van den Berg, Omrop Fryslân uiteraard en verder lees ik op de redactie alles wat op tafel ligt. 

Boek Ik ben fan van John Grisham en van Hylke Speerstra. Verder non-fictie, sportboeken en biografieën. In de laatste categorie springt die over Johnny Cash van Robert Hilburn boven de rest uit.  

Sport Voetbal en kaatsen.

Gadget Mijn mobiel.  

App Nieuwsapps en amateurvoetbal.  

Hobby’s Freek de Jonge zei het treffend: als je werk je hobby is, heb je geen hobby meer.

Vervoer Ik ben best wel een autofreak. Mijn zoon werkt bij Schaap Volvo en dat is ook mijn merk. Ook mag ik graag fietsen. Dan raakt m’n kop leeg.

Vakantie Italië, al m’n hele leven. Alles daar gezien, ik moet alleen nog naar Sardinië. Wij trekken met onze caravan langs kampeerplaatsen.

Doen met een miljoen Wij hebben vijf kleinkinderen. Eentje, de driejarige Evin, heeft acute leukemie. Ik zou het miljoen graag inleveren als zij daar beter van zou worden.

Blij van Positieve mensen. Ik heb bij de Omrop klappen gehad, ben gerehabiliteerd. Dat voelt goed. Ik zit in de herstelfase.  

Hekel aan Hypocrisie.

Kan niet zonder Gezin, familie. Dat wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt.

Wat moet anders Ik kan me opwinden over agressie en over lak hebben aan regels. Iedereen is vrij in zijn mening maar je blijft met de poten van een ander af en al helemaal van hulpdiensten.

Over vijf jaar Niet meer werken, denk ik, ik hoop nog gezond, en heel veel reizen.

Gepassioneerde verslaggeving Ja, dat ben ik, hoewel ik na mijn infarct vaker stemmingswisselingen heb, ik kan tobberig zijn maar daar merkt de buitenwacht niets van.

Simmer 2000 Dat leeft nog steeds. Fantastisch om er voor de radio een zomertour over te maken. Ik heb het zelf geproduceerd. 

De toekomst van de Omrop? Die zal altijd blijven bestaan, het is een anker in de Friese samenleving. Wel moeten we waken voor de identiteit en dat is met name onze taal. Dat is de kracht van Omrop Fryslân. Daar moeten we over hoedzje en noedzje. En we moeten zorgen dat we programma’s maken die dicht bij de gewone mensen staan.

Partners