friesjournaal logo

Piter Wilkens verhaalt over Simmer 2000 voor de microfoon van Geert van Tuinen.

DIJKEN – Programmamaker Geert van Tuinen van Omrop Fryslân dacht een slappe zomer te krijgen. Dus maakte hij een serie waarin hij terugblikte op Simmer 2000, twintig jaar geleden dus.

‘Maar ja, toen ging er ineens weer van alles door en kreeg ik het alsnog druk. Ik was geen dag meer thuis,’ lachte hij. Een van de radio-uitzendingen vond plaats op de voormalige woonboerderij van Ed Nijpels in Dijken, waar sinds dit voorjaar Jorrit Kreek en Yelly Weidenaar hun droomplek hebben gevonden.

Zij waren zo gastvrij Geert te ontvangen en ook troubadour Piter Wilkens (‘troedaboer’ zingt hij) was present. 

Waarom daar? Wel, Nijpels was koud commissaris (in 1999) of er werd bedacht dat zijn onderkomen met een prachtige akoestiek een geschikte repetitielocatie zou zijn. En dat gebeurde. Rients GratamaAlbert BonnemaMaaike SchuurmansSyb van der Ploeg, de overige leden van De Kast en Piter Wilkens hebben er de hele voorbereiding gedaan. Drie weken verbleven ze er, ondertussen hun optredens door de provincie verzorgend. Elsbeth Janmaat toonde zich een warme gastvrouw en Ed stond op de deel biertjes te tappen, herinnert Piter zich.

‘Wij vormden één groot gezin,’ zei Piter voor de microfoon van Geert. ‘Rients was de grootvader van het hele stel. Maaike, Syb en ik waren zijn kleinkinderen. Wij speelden met de modeltreinen van Nijpels. Hij had een enorme verzameling op zolder.’

Geert dook terug in de tijd en genoot van de oude verhalen. Ed Nijpels werd ook nog geïnterviewd vlak voordat hij aan boord stapte van een vliegtuig. Zijn openingstoespraak hield hij in het Fries.

‘Ik was bloednerveus. Ik beheerste de taal niet en oefende in fonetisch Fries. Ik liet een bandje in de dienstauto afspelen om de tekst onder de knie te krijgen.’

Het ontbrak de logés aan niks: Nijpels voelde zich als herbergier helemaal in zijn element. Hij regelde van alles, zorgde voor een natje en droogje en haalde pizza’s als men daar zin in had.

‘Blij dat ik dit heb meegemaakt,’ zei Piter. Nijpels denkt er eender over: ‘Deze periode is een van de hoogtepunten in mijn leven. We hadden het ware familiegevoel, het was magisch.’

Vele Friese klassiekers zijn er ontstaan. Evergreens die iedereen kent. Piter zong onder meer It Paad Werom en dat liet hij nu nogmaals voor de radio horen.

Een ander lied dat hij zong was De jonges fan it doarp. Dat gaat over een optreden dat hem bij is gebleven.

‘Het was in 1989 op de ouderlijke boerderij van Albert van Keimpema, hiernaast. Hij had voor de jonge boeren een feest georganiseerd om hen eens in een andere outfit te krijgen dan alleen de boesgroen en spijkerbroek en om eens wat anders te drinken dan alleen bier. Dus werden er alleen maar cocktails geschonken aan de mannen die zich stuk voor stuk in een schitterend kostuum hadden gestoken. Via fotograaf Joop Fenstra had Albert mij gevraagd om te zingen. Het was een van mijn eerste optredens als singer-songwriter solo. Daarvoor zat ik bij de band Okke Hel. Ze werden allemaal zo smoor als een kanon en aan het eind van de avond bleef ik met de meisjes in de hooischuur achter!’

Met een bulderende lachsalvo van Geert werd deze memorabele uitzending afgesloten.

Partners