friesjournaal logo

André van de Nadort met Yvon Scheper en Frits van Servellen.

NIJETRIJNE – Wat is Opera Nijetrijne zonder Yvon Scheper? Ze is het manusje-van-alles van dit schitterende muziektheater in de betoverende omgeving aan het riviertje De Scheene. Zo is ze niet alleen de initiatiefnemer geweest, ze heeft ook de artistieke en zakelijke leiding, ze is producent en organisator, maar bovenal animator, ze doet de kaartverkoop en marketing, ze is de spil van de vrijwilligers, ze buigt haar over het decor, ze kijkt toe op de financiën, ze is een hartelijke en royale gastvrouw op haar eigen domein waar de voorstellingen plaatsvinden.

Het heeft de koning dan ook behaagt om haar koninklijk te onderscheiden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf bracht een bezoek aan haar recreatiewoning en voorafgaand aan de lunch maakte hij dat bekend. Daarna mocht Yvon’s man Frits van Servellen (secretaris van de Stichting Vrienden van Opera Nijetrijne) haar het lintje opspelden. De twee zijn namelijk beducht voor het coronavirus en laten niets aan het toeval over. Zo wonen de twee dit jaar vrijwel onafgebroken in Nijetrijne en niet in Amsterdam, hun hoofdverblijf.

Yvon (71) heeft de onderscheiding dus meer dan verdiend. De opera van Nijetrijne in de open lucht is landelijk befaamd. Het is een kleine komische muzikale voorstelling met een bescheiden orkest, gebaseerd op een luchtig verhaal dat voortreffelijk wordt opgevoerd. Het decor is altijd heel verrassend geïntegreerd in natuurgebied De Rottige Meente. Alom wordt het als een hoogwaardig cultureel evenement beschouwd. In 2008 bracht toenmalig Koningin Beatrix incognito een bezoek aan de opera. Bijzonder aspect aan de opera is de combinatie met aansluitend een diner in de tenten.

De eerste opvoering was in 2001. Dit jaar was de productie, het was de twintigste keer, aangepast aan de richtlijnen van het RIVM. Van 11 t/m 23 augustus werd dit jaar Expeditie op Drift gespeeld (vrij naar Lo Sposo Deluso van Mozart). Zoals al vele jaren werd het Nederlands verstaanbaar gezongen libretto geschreven door Alice Zwolschen.

Bijzonder is dat Yvon als afgestudeerd archeoloog betrokken is bij de opgravingen in het antieke Satricum (een stad 60 km ten zuiden van Rome). Ze is medeoprichter van de Vereniging Vrienden van Satricum die de opgravingen ondersteunt. Yvon levert ook nog op een andere wijze een bijdrage aan de cultuur in Friesland. Ze is sinds 2015 voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Dagendraad. Deze stichting is verantwoordelijk voor de exploitatie van theater Le Brocope in Oldeberkoop. Theater Le Brocope organiseert jaarlijks een aantal voorstellingen, organiseert verbindende projecten en verschillende culturele evenementen. In 1998 werd ze plechtig ingehuldigd als lid van de Soroptimist International Club Amsterdam Amstel. De Soroptimistclubs zetten zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Er is veel waardering voor de al meer dan 20-jarige onvermoeibare inzet van Yvon voor deze club.

Partners