friesjournaal logo

Sandra Hollaar bezig met haar roofvogels.

KOUFURDERRIGE – Elke baas zal het beamen: de secretaresse is de spil van de onderneming. Dat is degene die de organisatie draaiende houdt. Een secretaresse moet veel in haar mars hebben, van alle markten thuis zijn. Wie dat als geen ander weet is carrièrecoach Hinke Veldhuizen-Harders (36) uit Makkum. Zij heeft de secretaresseopleiding Instituut Schoevers gedaan (en HBO Toerisme in Breda) en is zelf als zodanig werkzaam geweest. Hinke helpt secretaresses nu met haar bureau Future for Assistants op weg in de vervolgstappen van hun loopbaan.

Het bureau doet naast de coaching van secretaresses en assistants ook het recruitment voor deze groep.

Nog steeds voelt ze de passie: ‘Dit is zóóó’n schitterend vak! Vooral de regiefunctie is gaaf.’ 

Op de ouderlijke boerderij op Koufurderrige hield ze de slotsessie van een drie maanden durende training van drie dames die behoefte hadden aan een verdere bekwaming en aan coaching nu ze toe zijn aan een carrièreswitch.

Plaats van handeling was het idyllisch oord Koufurderrige vlakbij Woudsend waar het groepje is neergestreken op het ‘bûtlân’; buitendijks grasland waarop je na twee zomerse dagen kunt hooien. Op de boerderij die wordt bewoond door Marinus en Joukje Harders staat alleen jongvee.

‘De familie heeft twee pleatsen. Er wordt door een maatschap van heit, twee ooms en een jongere broer van mij gemolken op een boerderij in Parrega,’ zegt Hinke, een frêle Friezin en moeder van drie kinderen. 

Ze snapt goed dat vrouwen op een gegeven moment kiezen voor een andere richting: ‘De een wil toegroeien naar bijvoorbeeld grotere organisaties of promotie maken, anderen willen voor zichzelf beginnen of meer rust in hun privéleven inbouwen of meer tijd besteden aan de kinderen. Wie de carrièredromen waarmaakt maakt ook privédromen waar. Waar het om gaat is dat ze hun talenten ten volle ontwikkelen en nog meer energie uit hun werk halen. Plezier aan je werk beleven, daar draait alles om. Daar ondersteun ik in.’

Sinds 2011 werkt Hinke als zelfstandige en in 2017 is ze haar bureau begonnen, een onlinebedrijf dat onlinetrainingen verzorgt voor, zoals ze dat noemt, ‘virtual assistants’.

Helemaal online dus?

Hinke: ‘Ja, dat is een nieuwe wereld. Ik coach op afstand en de vrouwen die ik coach gaan meer op afstand werken.’

Haar doelgroep wordt gevormd door vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Die kennen het klappen van de zweep.

‘Maar je bent nooit uitgeleerd,’ zegt Hinke. Haar trainingsprogramma heeft ze zelf ontwikkeld (‘Dat stáát’). De marktbenadering gaat vooral via social media, webinars, masterclasses en podcasts. Ze is een moderne ondernemer die de stelling aandurft dat je vandaag de dag meer dan de helft van je tijd moet besteden aan sales en marketing. 

Verandert het beroep, is de vraag die zich opdringt.

Hinke: ‘Jazeker. Door digitalisering, automatisering en robotisering is het vak van dienstbaar en uitvoerend meer naar zelfstandigheid en adviserend gegroeid. Een secretaresse is tegenwoordig ook een sparringpartner die organisaties beter laat draaien.’

Voor de slotsessie had ze Sandra Hollaar (Miss Mindset) uitgenodigd. Ook Sandra helpt mensen in hun ontwikkeling. Ze doet dat onder meer met twee roofvogels die feilloos aanvoelen of iemand in zijn of haar doelen ‘leeft’.

‘Dan zitten ze rustig op je arm,’ aldus Sandra.

Van 2006 tot 2012 verbleef Hinke buiten de provincie. 

‘Waar je als ondernemer gevestigd bent maakt in de huidige tijd weinig meer uit. Maar ik wilde terug naar Friesland. Dit is mijn thuis. Hier is rust, ruimte, natuur en water. Een uitstekende omgeving om te werken.’

Partners