friesjournaal logo

BADHOEVEDORP – Hij fietste de Elfstedentocht 26 keer en alleen daaruit blijkt de liefde van vermaarde pianist Tonny Eyk voor Friesland. Deze zomer werd hij 80 en dus mag je gerust spreken van een Fries tintje aan het feest.

‘Wat?, absoluut,’ reageerde hij. De Friese link bestaat niet alleen via de fiets. Hij is bevriend met Joop en Tea Atsma en ook met Elfstedenwinnaar Henk AngenentAbe en Hil Lenstra logeerden in zijn vakantiehuis in Juan-les-Pins in Frankrijk, Tonny kent Tjitte de Wolff  van Tjaarda nog van de tijd dat die als jong broekie rondliep in het Kurhaus, Elfstedenlegende Jeen van den Berg mocht zich ook een vriend van Tonny noemen (‘Toen ik in ’79 tijdens de Elfstedentocht mijn heup brak kreeg ik talloze kaarten maar die van Jeen was de eerste’), voor Riemer en Annie van der Velde heeft hij grote waardering en ook voor Foppe de Haan en volgens Tonny mag Leeuwarden zijn handen dichtknijpen met een burgemeester als Sybrand Buma: ‘Alleen zijn naam al is goud waard. Jaarlijks krijg ik een uitkering van de Buma!’ Dat is Tonny ten voeten uit: altijd vrolijk, altijd een snedige grap.

Over Abe heeft hij nog een anekdote: ‘Dick van Dijk, die na Ajax naar Nice ging en daar makelaar werd, regelde voor hem een ereplaatsje langs het veld tijdens de derby Nice-Monaco. Abe kon goed jennen en hij leverde vanuit zijn rolstoel forse kritiek op de scheidsrechter, die vond hij niks, waarna de scheids hem in de tweede helft voor straf achter de goal liet zetten!’ 

De huidige burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland kent Tonny van AVRO’s Sterrenslag waar Tonny als scheidsrechter optrad. Alle grote namen uit de laatste zestig jaar van de Tour de France zijn hele goede bekenden van de pianissimo met zijn jongensachtige krullenkop: Eddy MerckxJoop ZoetemelkFrancesco MoserJan JanssenFelice Gimondi enz. 

‘En daar zat Teun Eikelboom (zijn echte naam, red.) dan tussen. Wie ben ik dat ik dit allemaal mee mag maken, dacht ik. Het komt allemaal door mijn vak, hè. Door de muziek. Als ik niet had gespeeld, was dit nooit gebeurd.’

Dat hij en zijn vrouw Liesbeth Vasbinder nog zo blij, optimistisch en dankbaar in het leven staan is bewonderenswaardig. Vorig jaar verloren ze hun zoon Patrick, de vroegere wielerprof die onverwacht op 52-jarige leeftijd overleed. Een groot verdriet.

‘Weet je dat hij in 1989 de Dokkumer Woudenomloop won, zijn eerste grote overwinning? Later heeft hij nog met Wiebren Veenstra in een ploeg gezeten en in Amerika gefietst,’ zegt Tonny, zijn Friese vrienden weer aanhalend.

Met alle grote sterren van Nederland werkte Tonny Eyk. Van hen mogen Rudi Carrell, Snip & Snap (Willy Walden en Piet Muijselaar), Willem Duys en Willy Alberti worden genoemd.

Tonny: ‘Het is een prachtig leven geweest en het is nóg mooi.’

Partners