friesjournaal logo

HEEG – Wajer Yachts, een van de meest innovatieve Nederlandse jachtbouwers, introduceert een volledig geüpgradede versie van de Wajer 38 en 38 S. Naast esthetische verbeteringen, wordt er ook getest met een foil assist toepassing. Deze nieuwe toepassing van de foil technologie staat garant voor een compleet andere vaarervaring, waarbij de boot minder hard op het water slaat, comfortabeler vaart en beter presteert. De foil assist wordt midscheeps op de romp geplaatst en tilt de boot letterlijk omhoog, waardoor het vaarcomfort toeneemt en het brandstofverbruik daalt, zonder op snelheid in te boeten. 

 

Het varen op deze gefoilde Wajers is een stuk comfortabeler omdat ze als het ware over de golven vliegen. Doordat de boot minder hard op het water slaat, ontstaat er minder spray en vaart ze dus een stuk droger. Daarnaast vaart ze stabieler en sneller omdat de boot minder weerstand van het water krijgt. Voorlopige testresultaten laten zien dat de foil assist het brandstofverbruik vermindert met 10-20%, terwijl de maximumsnelheid toeneemt met 3-6 % bij gelijk vermogen. De toepassing van de foil assist technologie bevindt zich momenteel in de testfase. De resultaten van de tests worden meegenomen in de verdere doorontwikkeling en toepassing van de foil assist. 

Naast het toepassen van de foil technologie, hebben de 38 en 38 S een volledige facelift ondergaan ten opzichte van de eerst generatie 38-modellen. Het nieuwe “edgy” design heeft strakkere lijnen, wat je vooral ziet in de spiegel, de carbon raamlijsten en zwart gepoedercoate luchtroosters. Ook zijn de nieuwe modellen voorzien van in-huis ontworpen kuipstoelen met speciale vering en veel nieuw materiaalgebruik zoals carbon en een composiet dek. De nieuwe 38 en 38 S zijn verder uitgerust met Volvo Penta IPS 650 motoren in combinatie van DPS. De meeste verbeteringen zijn een direct gevolg van huidige klantervaringen, zoals de meer uitgesproken stootranden, geïntegreerde Seabob-opslag in de spiegel van de boot, een geïntegreerd zwemplateau met weggewerkte zwemladder, comfortabelere loungekussens en een Garmin touchscreen voor de besturing. 

‘We ontwikkelen continu nieuwe technologie om onze vloot te verbeteren”, zegt Dries Wajer.

Wajer 38
Lengte 11,80 meter
Breedte 3,70 meter
Diepte 0,90 meter
Gewicht 8.400 kg
Romp GRP Composiet
Motoren

2x Volvo Penta D6-435 hp IPS 600
2x Volvo Penta D6-480 hp IPS 650
2x Volvo Penta D4-310 hp Hamilton HJ274 45 - 48 knopen

Partners