friesjournaal logo

WOLVEGA – Het nieuwe restaurant van Jan Smink in Wolvega is geopend door Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant de Librije. In het restaurant wordt met twee 3D-voedselprinters gewerkt. Jan Smink, die in de Librije heeft gewerkt, arriveerde samen met Jonnie en Thérèse op een oldtimertractor bij het restaurant.

Restaurant Smink telt 40 couverts. De inrichting heeft een internationale stijl met veel natuurlijke elementen. Eetbare planten en kruiden vormen een smaakvolle organische decoratie. 

In de keuken wordt Jan terzijde gestaan door keukenchef Mark Terpstra.

Jan: ‘Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid en laat mijn liefde voor Friesland spreken op het bord. De gast ziet het keukenteam aan het werk in de open keuken en we bereiden een deel van de gerechten in het restaurant. Ook de twee 3D-voedselprinters van byFlow zijn voor de gast te zien, hierop worden onderdelen van de gerechten geprint. Met mijn eigen 3D-ontwerpen kan ik de gast verrassen met onderscheidende presentaties. Als productontwikkelaar bij Verstegen Spices & Sauces beschik ik over de nieuwste smaken die ik kan toevoegen aan de gerechten die ik met de printer maak. Ik ben er trots op dat ik het eerste en momenteel enige restaurant in de wereld ben dat actief gebruik maakt van meerdere 3D-voedselprinters.’

De kaart bestaat uit één menu van 4 tot 8 gangen, een 4-gangenmenu kost € 50. Smink heeft geen vaste openingsdagen, via de website kan via de reserveringstool van TheNextTable gereserveerd worden op de opengestelde dagen. Gasten die in de omgeving overnachten kunnen gebruik maken van de haal- en brengservice per Audi die wordt aangeboden in samenwerking met Audi Van den Brug Drachten. 

Jan Smink kwam diverse malen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. Sinds 2017 is hij coach van het Nederlandse team. Hij is sinds 2014 als docent van de Talentklas verbonden aan ROC Friese Poort Sneek. Naast restaurateur is hij werkzaam als onder meer freelance-chef, adviseur, gastspreker, productontwikkelaar en foodstylist. 

Partners