friesjournaal logo

Hanneke Schaafsma (r) en Stefanie Kehr.

LEEUWARDEN – Een sapvastkuur in combinatie met een bewegingsprogramma (wandelen, aquagym, yoga, pilates) is super gezond voor lichaam (en geest). Iedereen die dit een keer heeft gedaan kan dat weten. Je komt als herboren terug. Eten doe je niet op fruit, tomaten- en groentesap na. Dat kan een mens makkelijk een week volhouden en met een beetje karakter ook wel twee tot drie weken. Iemand die zich hierin heeft bekwaamd is de befaamde yogajuf Hanneke Schaafsma uit Leeuwarden. Zij doet dat naast haar drukke zakelijke bestaan in de internationale papierbusiness. Hanneke weet alles van het menselijk lichaam.

Ze staat nu ook officieel als zodanig te boek. In Duitsland (ze spreekt Hochdeutsch) haalde ze als eerste Nederlander de bul van Fastenleiterein aan de Akademie Gesundes Leben in Oberursel. Uit handen van docent Stefanie Kehr kreeg ze haar diploma na een opleiding van negen maanden. Volgens haar is het goed dat vastenleider een officiële status krijgt want het betreft hier een onbeschermd beroep. Elke gek kan zich ervoor uitgeven. 

Het wordt volgens haar hoog tijd dat er juist in coronatijd een omslag komt in onze leefgewoontes: ‘Vijftig procent van de Rotterdamse jeugd is te dik, blijkt uit onderzoek. De zorgkosten gieren nu al de pan uit, hoe komt dat straks? Er dreigt een tsunami aan gevallen met diabetes en hoge bloeddruk. Het zorg-geld kan beter in preventie worden gestoken. Dat is beter en voordeliger dan oplappen,’ aldus Hanneke, die, als corona verleden tijd is, haar concept groot wil uitrollen. 

Partners