friesjournaal logo

WOUDSEND – Vicewereldkampioen Jean-Marc Ndjofang heeft zaterdag 7 januari het 56ste damtoernooi van Eensgezindheid Woudsend gewonnen. In de groep A1 was hij te sterk voor Leopold Sekongo uit Ivoorkust, Sjoerd Huitema en Nico Lugthart. Vervolgens versloeg de internationaal grootmeester uit Kameroen in de finale sneldammen Tjalling van den Bosch, Fedde Piet Huitema en Berend Weistra die in die volgorde de nummers twee, drie en vier werden.

De toernooiopzet was ditmaal iets anders dan voorgaande jaren. De deelnemers werden naar sterkte ingedeeld en na de groepsfase moesten barrages sneldammen de beslissing brengen onder de groepswinnaars. De finales in de groepen B, C en D werden gewonnen door respectievelijk Harwin Reuvekamp, Sybrand de Groes en Abe Reitsma.

De aanwezigheid van Ndjofang gaf een toegevoegde waarde aan het prima georganiseerde toernooi. Zijn spectaculaire partijen trokken veel aandacht. Een puike prestatie leverde Sjoerd Huitema. Hij versloeg in een zinderende partij in hevige tijdnood, met beide vlaggen op vallen, Leopold Sekongo uit Ivoorkust. Huitema eindigde in de A1-groep als tweede. Alleen voor Ndjofang moest hij het hoofd moest buigen. De toernooiwinst leverde Ndjofang een cheque op van € 200 die hij in ontvangst mocht nemen van Albert van Keimpema, de nieuwe voorzitter van Eensgezindheid.

De 60 deelnemers waren positief over dit in De Driuwpôlle gehouden toernooi, dat onder leiding stond van Berend Weistra, Nico van der Werf, Max Faber en Hylke Osinga. Als een van de weinige plaatsen in het noorden weet Woudsend de damsport in de vorm van een dagtoernooi levend te houden. Sponsors waren Rabobank Sneek/ZuidwestFriesland, Mentis Media, Portena Logistiek en TTS specialistisch onderhoud.

Het toernooi is op deze damdag vernoemd naar de vorig jaar overleden Sibbele Reekers. Echtgenote Riek Reekers onthulde een doek met de nieuwe naam. Reekers was zeer actief voor de tachtigjarige damclub Eensgezindheid en een eminente persoon in het Friese damleven. Meer dan zestig jaar was hij speler van het eerste team, bestuurslid, propagandist en organisator.

Partners