friesjournaal logo

Gerd Lindemann (fotografie Yvonne van Driel)

Nederlands grootste specialist in industriële luchtzuivering 

DOKKUM – Al sinds 1960 ontwerpt en bouwt Holtrop & Jansma in Dokkum de meest geavanceerde afzuig- en filtercombinaties voor de industrie. Deze producten worden geleverd aan de hout-, papier-, karton-, afval-, recycling- en metaalverwerkende industrie in binnen- en buitenland. Deels betreft het standaardproducten en -installaties, maar vaak maatwerk met innovatieve oplossingen. Holtrop & Jansma is uitgegroeid tot Nederlands grootste fullservice specialist op het gebied van industriële luchtzuivering, recycling en bulkhandling.

Holtrop & Jansma zorgt ervoor dat industrieën schoon, veilig, verantwoord en optimaal volgens de voorschriften van de wetgeving kunnen draaien want er worden steeds hogere eisen gesteld.

Op 1 juli 1960 is het bedrijf gestart met de productie van afzuig- en filterinstallaties. Begonnen als innovatieve start-up staat er nu een internationaal opererende succesvolle onderneming met 90 vakbekwame medewerkers. In 1996 werd Holtrop & Jansma overgenomen door Gerd Lindemann (68), de huidige directeur. 

Hij kwam bij het Amerikaanse Tektronix (elektronische meetapparatuur) vandaan: ‘Ik was daar directeur. Toen twee van de drie Europese fabrieken op Guernsey en in Engeland gingen sluiten, had ik er geen vertrouwen meer in omdat zelfs rendement geen garantie was voor het voortbestaan van de vestiging in Heerenveen, wat uiteindelijk ook bleek. Ik had altijd al het idee om voor me zelf te beginnen maar schoof dat voor me uit omdat ik een goede baan had. Ik ben tenslotte toch op zoek gegaan naar een bedrijf waar ik me kon inkopen of wat ik kon overnemen. Zo is Eeltje Jansma op mijn pad gekomen. Ik had niks met metaal want ik ben van huis uit een elektrotechneut uit Oostenrijk die na zijn studie bij AEG Telefunken in Berlijn en in Belgie en bij het farmaciebedrijf MSD in Haarlem en Tektronix in Heerenveen buitenlandervaring opdeed. Door mijn Nederlandse vrouw ben ik hier gebleven.’

Jansma had geen opvolging in de familie en ondanks dat Gerd niets met metaal had was hij vanaf het eerste contact met Jansma en de producten van het bedrijf enthousiast geworden voor een overname van Holtrop & Jansma. Samen met Jansma op de bok lag niet voor de hand.

Gerd: ‘Ik geloof niet in twee kapiteins op één schip en Eeltje vond dat als ik het toch zou overnemen dat ook wel direct kon. Ik kon een goede start maken want in het bedrijf zat veel kennis en ervaring. In het bedrijf werken medewerkers met vele jaren ervaring met uitschieters tot vijftig dienstjaren.’

Sterke marktpositie

De onderneming had bovendien de financiële crisis overleefd. Wederom verkeert de economie weer in woelige tijden. Investeringen blijven uit, het sentiment is omgeslagen. Toch weet Holtrop & Jansma dankzij een sterke marktpositie omzet en rendement redelijk op peil te houden. De installaties gaan de hele wereld over en zonder de industriële toepassingen van het Dokkumer bedrijf kunnen veel productiebedrijven niet draaien.

Gerd: ‘Je merkt wel dat er in deze tijd wat geaarzeld wordt want investeren in machines waarmee je daadwerkelijk producten maakt heeft natuurlijk voorrang, maar men beseft dat de werkplek en de productieruimte veilig moeten zijn. Daar komt bij dat onze installaties eigenlijk te goed zijn, ze gaan lang mee, haha!’

China

Holtrop & Jansma heeft onder Lindemann de vleugels tot ver buiten Friesland uitgeslagen. In 2009 begon het bedrijf een tweede eigen productiefaciliteit in China. Dit om dicht op de snel groeiende industriële markt en het Chinese bedrijfsleven te zitten. In de technisch hoogwaardige markt van afzuiginstallaties en filtersystemen is voortdurende vernieuwing van levensbelang. Bij Holtrop & Jansma koppelen ze technologische kennis aan een innoverende mentaliteit. En het is deze unieke combinatie van ervaring, knowhow, innovatie, luisteren en meedenken met klanten die door de jaren heen voor constante groei van dit mooie Friese bedrijf heeft gezorgd waardoor het marktleider in schone lucht en een veilige omgeving werd. Installaties die stofvrij maken doormiddel van explosiepanelen, sprinklerknoppen of een blusleiding zorgen voor explosieveilige bedrijfsruimten en silo’s. 

‘We hebben altijd gewerkt in de voorhoede van ons vak en zijn ondernemend, vernieuwend en ambitieus,’ aldus Gerd Lindemann, die medeoprichter en voorzitter is van de brancheorganisatie FLS (Fabrikanten van Luchtzuivering Systemen) en initiatiefnemer voor het opzetten van het Qex-keurmerk Stofafzuiginstallaties. 

De kwaliteit van het bedrijf wordt overigens niet alleen gegarandeerd door praktijkervaring. Zo werken ze bij Holtrop & Jansma bij ieder project volgens de VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers), wat betekent dat de organisatie volledig voldoet aan alle hoge eisen op het gebied van kwalitatief ondernemen. Zo is recycling belangrijk geworden: het wegzuigen, scheiden en sorteren van reststoffen. 

Bulkhandling

In complete bulkhandling worden complexe vraagstukken opgelost met ingenieuze schroef-, ketting- en bandtransporteurs, elevatoren, zeef- en scheidingsinstallaties, silo’s (al dan niet met woelinrichting), bunkers, stortputten shredders, persen, vulmachines, filterunits, cyclonen, en al het leidingwerk dat in eigen huis wordt gefabriceerd zodat alle elementen probleemloos op elkaar aansluiten. Om een indruk te geven hoe groot een filterkast kan zijn: Holtrop & Jansma heeft er een van 55 meter lang en 8 meter hoog gebouwd (voor een deurenfabriek). Net als met alle installaties bouwt het bedrijf modulair zodat op locatie de hele inrichting kan worden gemonteerd.

Als productprocessen veel geluid produceren, verzorgt Holtrop & Jansma een geluidsisolerende omkasting. Het programma industriële geluidsbeheersing omvat verder afblaasdempers en geluidsschermwanden. Zo kan geluidsniveau worden gereduceerd om te voldoen aan de wettelijke (arbo)voorschriften. Een andere competentie van Holtrop & Jansma is de besturing van de installaties. Hierdoor kunnen installaties op korte termijn en op de juiste wijze worden geïntegreerd in de diverse besturingssystemen. 

Qua concurrentie onderscheidt Holtrop & Jansma zich door kwaliteit te bieden, het oplossingsgericht meedenken en de nazorg. Het bedrijf neemt zijn taak heel serieus.

Gerd: ‘We leven niet alleen op aarde en leven mag evenmin ten koste van een ander gaan. Het milieu staat niet voor niks hoog op de agenda. Fijnstof is overal en ontstaat tevens door productie die groen en duurzaam heet te zijn, zoals biomassa-installaties die bomen en afval verbranden. Waar we de fijnstof uit ons leven kunnen bannen, om te beginnen op de plek waar gewerkt wordt, moet dat gebeuren.’

Partners