friesjournaal logo

Vlnr Peter Schleiffert, Zoë Bult en Stefan Visser van de prijswinnende stichting Kinderwerk in Leeuwarden.

LEEUWARDEN – Geen culturele of historisch belangrijke organisatie voor de stad Leeuwarden, maar een stichting die de jeugd vakantieactiviteiten aanbiedt, heeft de Pommeranten Pries gewonnen. Deze waarderingsprijs, voor de 17e keer, werd toegekend aan de stichting Kinderwerk in Leeuwarden (KWIL). De leden daarvan, Peter SchleiffertZoë Bult en Stefan Visser, namen enige jaren geleden de fakkel over van de gemeente Leeuwarden die er geen subsidie meer voor beschikbaar stelde.

De stichting vond een aantal vrijwilligers bereid om de schouders onder het Jeugdland – de benaming voor de vakantieweken – te zetten. 

Jeugdland is een week lang vakantie en ontspanning met activiteiten voor kinderen in Leeuwarden van 6 tot 13 jaar, ook voor hen die een of andere beperking hebben. Het festijn vindt plaats in de laatste week van de zomervakantie, eerst aan het Kalverdijkje, de laatste jaren in Nijlân. Het is een herinnering die de jeugd vaak een leven lang bijblijft. 

‘Dankzij aanpassings- en doorzettingsvermogen is dat gelukt,’ zei juryvoorzitter Piet Meerdink in het Historisch Centrum Leeuwarden. Waren het voorgaande jaren soms 400 kinderen op een dag, dit jaar konden slechts 40 kinderen op twee middagen in sportpark Nijlân worden beziggehouden. 

De laatste pommeranten waren: Marten Winters (2019), Melvin van Eldik (2018), La Venezia (2017), Wobbe van Seijen (2016) en Stichting Praamvaren Leeuwarden(2015). 

Voorzitter Daan Postma van de organiserende Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd maakte bekend dat een nieuwe jury voor de Pommeranten Pries is samengesteld. Die bestaat nu uit Anneke Holwerda (voorzitter), Asing Walthaus en Folkert van der Veen. Postma sprak voorts zijn voldoening uit over een nieuwe aanwinst in de vorm van het boek, Bouwen aan Leeuwarden. Henk Oly beschrijft daarin alle, tussen 1500 en 1800 in de Friese hoofdstad tot stand gekomen publieke werken.

Partners