friesjournaal logo

Martine de Lange zet een egel uit. Uit voorzorg draagt ze een mondkapje.

LEEUWARDEN – AquaZoo is met De Fûgelhelling in Ureterp een bijzondere samenwerking aangegaan voor de bescherming van diverse diersoorten. Dit keer geen exotische soorten uit verre oorden, maar lokale dieren zoals de negen egels die teruggezet zijn. Het is voor het eerst dat De Fûgelhelling en het Friese park de krachten bundelen. De uitgezette egels zijn, net als vele anderen verzwakt binnengebracht bij het opvangcentrum.De egel heeft het namelijk moeilijk door het verkeer en al die aangeharkte tuinen zonder borders.

De Fûgelhelling biedt sinds 1975 hulp aan onder meer zieke, verzwakte en ouderloze inheemse vogels en zoogdieren: van mussen tot zwanen en van reeën tot egels. In totaal vangen zij jaarlijks zo’n 10.000 dieren op, waaronder 1.000 egels. 

De egels zijn vooral afkomstig uit stedelijke gebieden. 

‘Ze zijn gewend aan een beschutte omgeving, waarin ook mensen komen. Daarom is AquaZoo de ideale locatie om deze dieren uit te zetten. Er is genoeg beschutting en voedsel en er is een mooi natuurgebied. Voor de egels is dit een prachtige locatie, zeker voor de dieren die nu voor het eerst op eigen benen staan,’ vertelde Hetty Sinnema, beheerder van De Fûgelhelling. 

William Kreijkes, hoofd dierenverzorging in AquaZoo: ‘AquaZoo en De Fûgelhelling staan voor dezelfde dingen. Wij vinden het heel belangrijk dat er, naast de goede zorg voor de exotische dieren in ons park, ook goed wordt gezorgd voor de inheemse dieren die er te vinden zijn in AquaZoo.’ 

Partners