friesjournaal logo

De winnende ploeg met de Zilveren Praam gemaakt door edelsmid Watze van der Wal. Vooraan vlnr Kees Wondergem (eigenaar StinseMaat makelaardij in Heerenveen), Friso van den Berg (managing director Polytan Sports), Sicco Huisman (accountmanager grootzakelijk Friesland Rabobank Heerenveen) en Hans van Egmond (eigenaar advieskantoor Skoatterwâld). Achter vlnr contractmanager David Kuipers (Rijkswaterstaat), Herbert Kuiper (eigenaar RAP verzekeringen & hypotheken) en Erik van Veen (eigenaar Da Vinci Yachts Heeg).

BOORNZWAAG – Twee kansen had Rabobank Heerenveen op de overwinning in de 15e Heerenveen Regatta die vanwege corona was afgeschaald tot een vloot van acht schepen. De bank nam deel met twee teams en laat nou beide equipes één en twee zijn geëindigd! Er was trouwens nog een club die meerdere ijzers in het vuur had en dat was de sociëteit De Heeren van Smina onder leiding van Beursgenoten-voorman Geert Schaaij, maar geen van de vier teams van dit illustere gezelschap wist vooraan mee te strijden. De Rabobank-bemanningen waren ongenaakbaar.

De anders ook altijd goed presterende ploeg van Beenen Industriële Automatisering vormde geen bedreiging. De captains Harry van Wieren en Alex van Dalen troffen het niet dat zij een geklonken (en dus oude) praam hadden geloot. Die is wat langzamer dan de nieuwe sylpream die een standaardklasse vormt. De samenstelling van de bemanning was bij Beenen opmerkelijk. Geen relaties aan boord maar het complete managementteam. Ja, en met zoveel kapiteins op één schip kun je normaal gesproken geen wedstrijd winnen, luidt de aloude schippersspreuk.   

‘Maar we zijn wel dicht naar elkaar toegegroeid op deze dag,’ schaterde Harry met een knipoog naar de coronamaatregelen. Locatie was ditmaal Helder aan de Scharsterrijn in Boornzwaag waar chef Doeke de Konink de scepter zwaait sinds projectontwikkelaar Erik Zwanenburg in 2019 jachthaven en restaurant in eigendom heeft. Het restaurant onderging een metamorfose en is een prachtplek geworden. Doeke heeft dan ook een goede zomer gedraaid. 

Voor de Heerenveen Regatta was zijn zaak de beste optie. Helder is dicht bij de Langweerder Wielen waar het zeilspektakel jaarlijks wordt gehouden. De pramen kunnen aan de kade worden afgemeerd en het terras kan open en dicht. Het laatste was wel nodig want net tussen twee prachtige nazomerdagen in woei het een storm en sloeg de regen onbedaarlijk neer. Geen fijne omstandigheden maar in de loop van de dag was er niemand die daar om maalde. De stemming kwam er namelijk goed in met de Brabantse accordeonist Paul Papillion en vooral met zanger Orlando Uitenwerf alias Zwarte Jannes, een Drentse neger die onvervalste smartlappen zingt. Dat doet hij met zo’n smile, zo’n timbre en zoveel show dat je niet stil op je stoel kunt blijven zitten. Op een gegeven moment ging Jannes op het veerpontje langs het terras heen en weer en kreeg hij de hele meute in beweging. Op een gegeven moment kreeg hij de koksmuts van Reitse Spanninga opgezet. Reitse had als culinair producent de regie over de verzorging. Bij de prijsuitreiking reikte hij zijn laatste barbecueboek gesigneerd uit aan het team van captain Janette Buitenkamp van Sminia III dat als vijfde eindigde. 

De nummer laatst was Pieter Dijkstra uit Grou, vroeger uitbater van het Theehuis en nu de havenmeester en pontbaas van Boornzwaag. Hij voer op de 8, de praam die projectontwikkelaar Erik Zwanenburg (tevens de eigenaar van de haven Boornzwaag en restaurant Helder) vorig jaar van wedstrijdleider Eelke Dijkstrakocht. Dat Pieter en de zijnen niet eens door de start gingen deed de bemanning niet treuren want het was de hele dag hondenweer.  

Partners