friesjournaal logo

WOUDSEND – Jeltsje Oerlemans is de winnares van het eerste Woudsender Kampioenschap snert koken. Dat werd georganiseerd door restaurant/herberg Omke Jan. Er waren 22 deelnemers. Hun snert werd opgewarmd in de keuken en geproefd door een jury onder leiding van burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân. De andere juryleden waren Marc van Gulick van Lauswolt en Albert van Keimpema van het Fries Journaal. Na een voorproefronde bleven er vijf inzendingen over. De snert van Jeltsje werd net even lekkerder gevonden dan van de overige finalisten. 

‘Ik heb er vanmiddag nog heerlijk van gegeten,’ gniffelde Jeltsje.

De competitie was via een livestream, verzorgd door Willem Rinkema, te volgen.

Het recept van de winnende snert wordt deze winter gekookt in de keuken van Omke Jan en wordt vers verkocht in de plaatselijke Spar-supermarkt van Edwin Kraakman. Snert is typisch Friese winterkost van spliterwten. In de van bouillon getrokken soep hoort behalve groenten en knolgewassen (venkel, prei, wortel, ui, aardappel) varkensvlees in te zitten (kluif, ribbetjes, saucijzen, worst, schenkel). Je moet snert een dag na het koken eten. Er moet een mooie balans zijn tussen groenten en vlees. De lepel mag er rechtop in staan, zo stevig mag de soep zijn.

‘Dat stjit de man,’ sprak de burgemeester in onvervalst snertjargon. Zij zelf is een dankbare kostganger bij haar partner Henk Deinum, die graag en goed snert kookt. Vooral in coronatijd als mensen veel thuis zijn kan snert volgens Jannewietske een goede oppepper zijn voor huisgenoten en voor de onderlinge sfeer. Stop dus veel liefde in het bereiden, voegde Marc eraan toe, want liefde proef je! 

De snertproeverij mocht niet in de afgekorte vorm van ‘WK’ worden betiteld omdat de initiatiefnemer daarvan, de Groninger Menthe Groefsema, dat niet duldt.  

‘Maar wij kunnen er niets aan doen dat onze dorpsnaam met een W begint. Daarom organiseren wij deze alternatieve WK, de eerste editie van het Woudsender Kampioenschap snertproeven,’ zei organisator Jan Bles met een big smile. Alles was tot in de puntjes geregeld door Omke Jan, de bourgondische ontmoetingsplek aan de Eewal. 

De start was meteen overweldigend. Uit Woudsend en nabije omgeving meldden zich 22 deelnemers die in het kader van ‘proef de natuur’ elk een emmertje aanleverden. Mooi bijkomend initiatief was de samenwerking met de plaatselijke vrijwilligersorganisatie die de overgebleven snert bij ouderen en alleenstaanden bezorgde. Opvallend was dat Jannewietske en Albert tot dezelfde rangschikking in de finale kwamen. 

Het ligt in de bedoeling volgend jaar een vervolg te geven aan de eerste editie.

Partners