friesjournaal logo

Grouw – Varen in Friesland heeft ook ’s winters zijn bekoring. Geen drukte op het water, een horizon die door de kale oevers breder is en typische winterluchten die een lust voor het oog zijn. Dat bracht Melle en Hanny Bakker van restaurant De Vrijheid in Grouw op het idee om juist in de wintermaanden, wanneer er in Friesland veel te weinig is te doen, culinaire wintervaarten te organiseren. Koud hoeven de gasten het niet te hebben. Ze varen namelijk op de fraaie, nostalgische ‘Gaasterland’ van Arnold Hylkema en Marjolein van Tienhoven. De gerieflijke salon van dit ruim 100 jaar geleden gebouwde schip biedt warmte en knusheid.

‘Hoe klassiek onze rondvaartboot er uit mag zien, we hebben wel dubbele beglazing in de salon!,’ sprak Marjolein tot de gasten. Het bijzondere toeval wil dat haar overgrootvader Gijsbert van Tienhoven (1841-1914, o.a. burgemeester van Amsterdam, minister van Buitenlandse Zaken en Commissaris van de Koningin in Noord-Holland) het vaartuig in 1909 heeft gedoopt. Het schip is gebouwd door de Koninklijke Grofsmederij in Leiden en voer tot de jaren dertig als passagiersboot tussen Amsterdam Centraal en Schellingwoude.

Arnold: ‘Ik trof het in 2005 in Franeker als zwaar verwaarloosd casco aan. Ik was onder de indruk van de schoonheid van dit schip, dat ik kocht e in drie jaar tijd restaureerde. In 2008 hebben wij het als rondvaartboot in de vaart genomen.’ ‘Het waterrijke gebied rond Grouw is zo mooi. Je kan er het hele jaar van genieten. Dat doen wij ook want ons restaurant staat aan het Pikmeer, maar we willen gasten ook buiten het zomerseizoen de gelegenheid bieden om varen en lekker eten te combineren,’ zei Melle bij de presentatie van zijn arrangement.

Qua verzorging wil hij wat winterse extra’s aan de culinaire kaart toevoegen, zoals een fondue van Friese kazen, zoals de Wartenster, de Tynjetaler en de Bleu de Wolvega. Hij wil thema’s aan de vaarten koppelen en bij toerbeurt gastsprekers laten vertellen over de natuur, de monumenten, de landschapskunst, de scheepvaart en de visserij.

Aantrekkelijk Friesland De frêle Friese gedeputeerde Jannewietske de Vries stapte aan boord om het startsein van de wintervaarten te geven. ‘Dit is mijn thuiswater en ik weet dus hoe aantrekkelijk Friesland in alle seizoenen is. Zeker op het water, hoewel ik het jammer vind dat er nog geen ijs ligt. Ik mag graag schaatsen en dan is onze provincie helemaal een ontdekking. Het mooie van deze vaarten is ook dat de gasten kennisnemen van Friese streekproducten. Het is een prachtig initiatief en ik hoop dat het een succes wordt,’ zo besloot Jannewietske met een toast.

Partners