friesjournaal logo

‘Als Sigrid Kaag premier wordt emigreer ik’

EESTERGA – De luis in de pels van heel Nederland schuilt in het buurtschap Eesterga net boven Lemmer. Hij heet Jan Dijkgraaf. Iedereen die hypocriet is kan door hem op de korrel worden genomen in zijn dagelijkse internetcolumn Briefje van Jan. Hij neemt geen blad voor de mond en wordt gevreesd door politici, bestuurders en BN’ers. Als ‘kontschopper’ houdt hij ons land wakker maar zichzelf ook. Elke ochtend staat hij om vijf uur op om zijn eerste pennenvrucht te baren. Dan kan het gebeuren dat hij uit de bocht vliegt.

In januari werd hij veroordeeld tot een boete van 1.500 euro en een rectificatie omdat hij Victor Loonstein, die hem uit zijn slaap hield, een ‘huisstalker’, ‘laf mietje’ en ‘sneuneus’ noemde. Hij heeft een sterke profileringsdrang en hij is heel productief. Zo is hij de auteur van een hele serie vlot geschreven boekjes over van alles en nog wat. Vorig jaar kwam van zijn hand de biografie van realityster Martien Meiland, een bestseller (zijn 40ste titel) die hem financieel onafhankelijk maakt. Jan was in 2010 de eerste hoofdredacteur van PowNed en hij manifesteerde zich ook in de politiek als lijsttrekker van GeenPeil waarmee hij in 2016 de Tweede Kamer in wilde, maar wat niet lukte.

Geboren Op 9 augustus 1962 in Rotterdam. 

Woonplaats Eesterga. Wij zijn hier komen wonen in 1997 net na de laatste Elfstedentocht. 

Partner Sinds 1987 getrouwd met Thea de Vries met wie ik 2 kinderen heb: Pim (31) en Bob (28). Pim is een visser. Hij heeft de hele coronatijd op een boot gezeten. Bob is leraar Nederlands. Thea heeft in 2019 ontdekt dat ze Fries bloed heeft. Haar biologische vader komt uit Scharsterbrug. Ze voelt zich hier heel thuis. 

Opleiding Hogeschool voor economie en management.  

Werk/carrière Journalist, schrijver, columnist, presentator en uitgever. Verslaggever Rotterdams Nieuwsblad (1982), Panorama, hoofdredacteur Metro (2002-2006), hoofdredacteur Management Team (2006-2008), tv-recensent Spits, hoofdredacteur HP/De Tijd (2009), hoofdredacteur PowNed (2010), Audax, presentator radioprogramma Echte Jannen, lijsttrekker GeenPeil (2016), TVM sportploegen en oprichter Niva Radio (2021).   

Geloof Ik ben een atheïst en vrij fanatiek. Mijn vader zei altijd: als er eentje terugkomt om te vertellen dat het waar is, dan geloof ik het meteen. Die is nooit gekomen helaas. Mijn moeder was wel christelijk. Die heeft zelfs een SGP-broer, er zitten dus zwarte-kousenmensen bij ons in de familie. Qua onderwijs zou ik zou het Engelse model willen. Allemaal in schoolkostuum, zodat er geen onderscheid wie wel of geen dure kleding heeft. 

Politieke partij Ik stem altijd op de eerste vrouw. Bij de komende verkiezingen denk ik aan Renske Leijtenvan de SP of Fleur Agema van de PVV. Ik had gehoopt op Annebel Nanninga bij Forum, maar die is dus vertrokken en staat nu voor Ja21 op de lijst. Dus dat kan ook nog. Ik stem nooit meer op een traditionele partij en ik haat D66 tot in mijn vezels. En niet die partij van Hans van Mierlo hè? Die vond ik heel mooi en Jan Terlouw ging ook nog wel, maar wat er nu zit! Hoe kan je nou op een partij stemmen die van heel Nederland een provincie van Brussel wil maken? Als Sigrid Kaag premier wordt emigreer ik.

Hoogtepunt Qua werk is dat natuurlijk toch wel het laatste en dat is het boek over Martien Meiland. Maar ik had altijd als doel om columnist bij Panorama te worden en dat heb ik ook gehaald. Daar heb ik acht jaar gewerkt. Je had toen columnisten die ik echt een voorbeeld vond: Hans AuerJan SnelJan D. Swart. In het boek over Martien komt alles samen. Van uitgever, tot schrijver, tot interviewer tot marketeer; het verkopen van de handel, de zakelijke kant. Dus dit is wel de kroon op mijn carrière. Het klinkt cliché maar ik wilde altijd zoons en dat ik twee zoons heb gekregen, vind ik ook twee hoogtepunten. 

Dieptepunt Ook heel cliché: tot mijn 45ste heb ik nooit iets negatiefs meegemaakt en toen ging mijn vader dood en toen ben ik een half jaar van de kaart geweest. Alle dingen die ik nu heb zoals vroeg opstaan, dat heb ik van mijn vader. Die zei dan altijd: je kan nog lang genoeg dood zijn. Mijn vader wilde nooit dankjewel hoeven zeggen, hij was extreem onafhankelijk. Hij vroeg nooit om hulp. Die eigenschappen komen van mijn vader. In het werk was het vertrek bij PowNed na zeven weken. Dat had ik nooit moeten doen. Dat was nog erger dan de politiek. De politiek was nog leerzaam. Tijdens Powned kwam ik voor het eerst bij de huisarts. Die zei: dit wordt een hartaanval of herseninfarct als jij zo doorgaat. 

Voorbeeld Mijn vader. Privé een moeilijke man, maar wel recht door zee en hij was er altijd. Ik denk dat mijn vader een autist was zonder dat dat ooit besproken is. Gewoon een keurige kerel verder en ook altijd een mening. 

Leermeesters In het werk is mijn grote voorbeeld Jan D. Swart van Panorama. Hij werd mijn chef bij de Haagsche Courant. Hij deed er heel veel naast. Van hem ik geleerd hoe je zakelijk kunt zijn met de vaardigheden die je als journalist hebt. En verder had ik nog een voorbeeld bij Panorama en die heette Pieter van Acker, de art director en die heeft mij geleerd om in beeld te denken in plaats van alleen maar in letters.

Beste advies Van diezelfde Pieter van Acker: wat mensen niet tegen jou durven zeggen, daar hoef je geen rekening mee te houden. 

Inspiratie Als het kan wandel ik tienduizend stappen per dag. Van wandelen krijg ik nieuwe ideeën en word ik creatief en kun je even goed nadenken. Verder haal ik mijn inspiratie uit Amerikaanse managementboeken. Hoe je beter met je tijd om kan gaan bijvoorbeeld, en daar heb ik zelf ook wel over geschreven. Ik heb één boekje geschreven.

Eten Ik ben van de Hollandse pot en ik word ook blij als Thea zegt: zullen we wat halen. Ik word best gelukkig van een patatje pindasaus en een frikandel en een kaassoufflé. Ik ben zeker niet van de sterrenrestaurants.

Drinken Koffie, Karvan Cevitam-limonade limoen en citroensmaak en Chardonnay en verder niks. Ook in wijn ben ik niet van duur.

Muziek Ik heb een verschrikkelijke muzieksmaak. Ik hou van ABBA, Blöf, Van Morrison, Reggae-muziek. Er zit geen lijn in, dus eigenlijk ben je dan gewoon een Radio 2-luisteraar. 

Concert Ik ben ook geen concertganger. Mijn eerste popconcert was ik al twintiger. Thea nam mij mee naar Phil Collins en Tina Turner. In Ahoy in Rotterdam. Verder ben ik naar concerten van U2 geweest omdat dat haar band was. Mijn laatste concert was Ed Sheeran, die rooie Ier. Dat was in Berlijn. Als ik 10 concerten in mijn leven heb bezocht, dan is dat veel. En op festivals ben ik nog nooit geweest.

TV Discovery Channel. Ik heb Fries leren verstaan door Omrop Fryslân. Ik vind de omroep helemaal niets maar het SKûtsjejournaal is wel goed. Hier wordt de hele avond gezapt. 

Film Ik onthoud nooit films. Als ik hem vandaag zie, kan ik hem morgen opnieuw zien dan weet ik het niet meer. Dan ontdek ik pas halverwege dat ik hem al gezien heb. Dus daar kan ik echt niets zinnigs over zeggen, behalve dat ik makkelijk jank. 

Acteur/actrice/artiest Ik ben groot fan van Claudia de Breij. Dat verwachten mensen niet van mij. Iedereen denkt dat zij links is, maar als je echt goed luistert heeft haar cabaret een diepere laag. En verder Jochem Myjer. De energie van die man, waanzinnig. Het is natuurlijk gewoon een afwijking dat hij zo is. Vroeger was ik wel heel erg van de oudejaarsconference van Wim Kan en ik vind Youp van ’t Hek ook goed. Helaas zijn de meeste cabaretiers wel een beetje links allemaal. Het wordt wel tijd voor wat meer spreiding net zoals in Amerika. 

Krant/tijdschrift/medium Ik lees alle kranten van de persgroep en ik lees De Telegraaf en NRC. Grotendeels online. Ik erger mij dood aan de Leeuwarder Courant. Dat vind ik de spreekbuis van GroenLinks en de PvdA, dus die komt er niet meer in. Wel wil ik weten hoe de Volkskrant-lezer denkt. Tijdschriften lees ik helemaal niet meer. Op zaterdag hebben we hier vier kranten. Doordeweeks alles online en dat heeft simpelweg te maken met het feit dat de bezorger altijd te laat is.

Boek The $100 Startup over mensen die met honderd dollar een bedrijfje zijn begonnen. Inspirerend. Ik moet inspiratie uit een boek kunnen halen. Ik lees weinig romans, want daar heb ik geen tijd voor. Alleen van Alex Boogers. Dat is een Rotterdamse schrijver en die is heel goed. Onze zoon Bob heeft twee thrillers geschreven, De Buitenstaanders is steengoed. Dat zou ik niet kunnen, grappig is dat. Hij schrijft onder pseudoniem, want mijn achternaam levert gezeik op. 

Sport Ik was vroeger heel goed in badminton en volleybal ondanks mijn gebrek aan lengte. 

Sportman Mijn held was altijd Willem van Hanegem. Al die kromme ballen. Het mooiste aan Van Hanegem vond ik dat jaren later bleek dat hij halfblind op het veld stond met die staar en toch de ballen op de stropdas legde. Dat betekende dat het puur natuur was. Ieder normaal mens zou naar de oogarts gaan. Hij wacht er gewoon tien jaar mee. Wat ik jammer vond was, dat hij met die Marianna ging, want hij en Truus, zo’n ordinaire Rotterdamse vrouw, vormden een mooi koppel. Willem bij Harry Mens, daar kijk ik niet graag naar. Ik vind eigenlijk alles aan Willem van Hanegem geweldig, al heel mijn leven. Wat ik bijvoorbeeld mooi vond was toen hij die mongolen bij AZ toen alle aandacht gaf. Hij is gewoon een Mens met de hoofdletter M. 

Sportvrouw Ik ben groot fan Ireen Wüst. Ik heb haar een paar keer geïnterviewd voor TVM-blaadjes. Die toewijding zoveel jaren, en een beetje schijt hebben aan iedereen. Ook aan de media. 

Gadget Ik ben verslaafd aan mijn mobiel. Dat is tot op de snelweg aan toe. Ik ga niet weg zonder mobiel. 

App Wij hebben een familie-app en die heet WIEEETWAARENWAT uit de tijd dat de jongens nog thuis woonden. Omdat wij allemaal heel verschillende eetwensen hebben. Thea maakt verschillende soorten maaltijden klaar. 

Hobby’s Mijn werk is mijn hobby. Ik geniet heel erg van schrijven en het bedenken van grapjes en het poneren van standpunten waar mensen boos over worden. Verder is wandelen een hobby, nog meer een verslaving. Ik merk ook echt als ik dat vier dagen niet heb gedaan de vijfde echt moet. Anders krijg ik jeuk in de benen en voel ik mij vervelend. Ik heb sinds kort een Lada Niva, een oldtimer Lada uit Rusland. Dus dat wordt mijn hobby en dan gaat de kajak op het dak en dan hoop ik weer te gaan kajakken, want dat is namelijk mijn echte hobby. 

Vervoer Ik heb één jaar voor een boek met de trein gereisd. Dan ben je het hele jaar door verkouden. De trein is gewoon vies, smerig. Dus mijn enige vervoermiddel zijn mijn voeten en de auto. Ik kan fysiek niet goed fietsen. Als ik naar Lemmer fiets, dan verzuur ik al. 

Vakantie Wij gaan in principe altijd maar een weekje, acht dagen en dan is Portugal altijd de plek. Ibiza ga ik in mijn eentje regelmatig heen als ik een boek moet schrijven, maar dan wel op het rustige deel. We zijn gek van Terschelling. En wat wij willen gaan doen is een campertje huren en naar Noorwegen, Ierland, Schotland gaan. Dus daar hebben we straks meer tijd voor en we kunnen het ook ons gemakkelijk veroorloven. Als ik op vakantie ben werk ik altijd door. Ik werk 365 dagen per jaar met die columns, omdat ik dat de lezers beloofd heb. Ik mag best een week vrij nemen, dan wordt niemand boos. Maar het is ook een principekwestie. Rob Hoogland van De Telegraaf vind ik een heel aardige kerel en hij schrijft goede columns, maar toen hij met pensioen ging, ging hij naar drie keer in de week en dat vind ik echt nergens op slaan. Drie keer in de week staat er een prutser op die plek. Ik vind dat als je columnist bent je altijd aan moet staan. 

Doen met een miljoen Ik heb mijn pensioen tot nu toe niet supergoed geregeld. Doen met een miljoen is bij ons dat wij zorgen dat wij een goede erfenis achterlaten voor de kinderen. We gaan straks met dit boek wel die kant op. Je mag een ton geven per kind voor een huis. Dus dat zouden we denk ik doen. En ik zal zorgen dat als ik morgen dood neerval dat Thea hier kan blijven wonen. Dat soort dingen. Geen gekkigheid.

Blij van Ik word heel blij van de zon, buiten op de veranda kunnen werken en zitten. In de hangmat kunnen liggen met een boek. Ik haat het weer wat we nu hebben. Kon ik tot voor kort ook heel depressief van worden, van herfstweer. 

Hekel aan Aan hypocrisie. Waar ik ook steeds meer een hekel aan krijg is aan domme mensen die hun mening geven. Dat zie je op social media heel veel. Mensen die als sekteleden achter Thierry Baudetaanlopen, en achter Jesse Klaver en achter Kaag. Het foute van hun partijleider niet meer willen zien. Ik zie wat Geert Wilders goed doet, maar ik zie ook wat hij fout doet. Dat zie ik bij iedereen, ook bij mezelf. 

Kan niet zonder Ik kan niet zonder mijn vrouw. En ik kan ook niet zonder af en toe tijd voor mezelf. Dat is elke week wel een middagje of een dag. Ik zou niet 24 uur met mijn vrouw in één ruimte willen zitten. 

Wat moet anders Ik denk dat de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen wordt verziekt door immigratie, door de eenwording van Europa die er doorheen wordt gedrukt en door het huwelijk tussen de klimaatkerk en de klimaatmaffia. Dat is een dodelijk huwelijk waardoor we nu allemaal in heel korte tijd de energietransitie moeten doorstaan en dat gaat heel veel geld kosten en heel weinig opleveren. Onze kinderen gaan, en dat is een trendbreuk, minder krijgen dan mijn generatie. Ze kunnen geen huis kopen en ze kunnen geen huis huren. 

Over vijf jaar Hetzelfde als nu. Mijn mening geven en daar mijn geld mee verdienen en af en toe een boek tussendoor. En verder genieten van wat meer vrije tijd.

Omroep Zwart en Ongehoord Nederland van Akwasi en Arnold Karskens Vreselijk! In deze tijd van internet waarbij je 24 uur per dag voor nul euro tv en radio op internet kan maken en je wil dan nog deel uitmaken van het omroepbestel, terwijl je er eigenlijk tegen bent, en dus 3,5 miljoen per jaar aan belastinggeld opstrijkt voor twee uurtjes tv en vijf uur radio per week, dan ben je gewoon gek. Het bestel is dood. 

Partners