friesjournaal logo

HEERENVEEN – Eenzaamheid werd door corona in 2020 wel het diepst gevoeld. De ultieme eenzaamheid was in je eentje te sterven, zonder naasten om je heen, of alleen maar enkele familieleden uit je omgeving die een arm om je heen konden slaan. In de laatste levensfase is nabijheid ervaren van groot emotioneel belang. Niemand wil wegkwijnen. Een hospice waar je alle steun kunt krijgen die je nodig hebt en waar je toch je privacy blijft houden, kan voor terminale mensen een warme plek zijn om waardig afscheid van het leven te kunnen nemen. Daarom neemt een hospice een waardevolle plek in de samenleving in. Hoe nodig dat is blijkt uit de cijfers van Hospice Heerenveen: vorig jaar waren er 48 opnames in het hospice en 42 aanmeldingen moesten worden geannuleerd. 

Hospice Heerenveen was toe aan een nieuw onderkomen omdat het huidige pand aan de K.R. Postraat, dat sinds 2006 in gebruik is, qua ruimte en voorzieningen niet meer aan de eisen voldoet. Het bestuur heeft een nieuwe huisvesting gevonden in de leegstaande school voor speciaal onderwijs aan de Van Helomalaan waarin Speelgoedbank blijft gehuisvest.

Er wordt een bijna-thuissituatie gecreëerd. Een speciale werkgroep houdt zich bezig met sfeer en inrichting. Er worden vier ruime kamers met eigen keuken en sanitair (geschikt voor douchebrancards) gerealiseerd, twee logeerkamers met eigen sanitair, een familiekamer, een royale keuken met zitjes, een voorraad- en materiaalruimte met een grote linnenkast, een vergaderruimte, een ruimte met wc voor verpleegkundigen, coördinatoren en vrijwilligers, een medicijnunit met koelkast en een stiltekamer waar overledenen opgebaard kunnen worden. Verder biedt dit nieuwe hospice alle (technische) faciliteiten die nodig zijn voor palliatieve terminale zorg. Er is voldoende parkeerruimte en voor ambulance en rouwwagen is er een gereserveerde plek bij de entree. 

De focus ligt op gerieflijk wonen en bezoek kunnen ontvangen, waar laatste wensen vervuld kunnen worden. 

Projectleider Hans Telgen: ‘Het is nu eenmaal niet iedereen gegeven thuis te kunnen sterven. Dat doe je het liefst thuis en daarom willen wij onze bewoners een thuisgevoel bieden. Bovendien is de druk op mantelzorg groot. Je kan en mag niet verwachten dat je daar iedereen mee op kan zadelen. Er is grote waardering voor de zorg van Hospice Heerenveen. Een evaluatie leert dat het huis een 9,1 scoort. De dankbaarheid is groot. Dat is de brandstof voor de 60 vrijwilligers die aan het hospice verbonden zijn. Hier gaat geen tijd verloren aan zorg waardoor patiënten, familie en vrienden alle tijd hebben voor afscheid nemen van het leven en van elkaar. De laatste fase in je leven kan en moet heel waardevol zijn.’

De jarenvijftigschool is een gemeentelijk monument en mag niet worden afgebroken. Dus moet er worden verbouwd. In de zomer is het project klaar. Het pand is eigendom van ziekenhuis Tjongerschans en wordt door de stichting VPTZ Julia Jan Wouters in eigendom verworven. 

Telgen: ‘Dat was een voorwaarde wilden wij een bancaire lening op aankoop en verbouwing kunnen krijgen. De investering moet worden opgehoest uit donaties, sponsorgelden, subsidies en vrijwilligerswerk. Het wordt een duurzaam, energieneutraal gebouw zonder gas. Op het dak komen 191 zonnepanelen. Wij kunnen de hypothecaire lening van 350.000 euro bekostigen vanuit de exploitatie. Hoewel de financiering nog niet helemaal rond is, hebben al veel organisaties en bedrijven steun beloofd. Zo heeft het Iepen Mienskip Fûns 75.000 euro toegezegd en is er nog een aanvraag van 35.000 onderweg. Eerder al kregen wij 20.000 euro uit het Oranjefonds en 75.000 euro van de Julia Jan Wouters Stichting. Ook hebben de Emmapleinfoundation, de Dr. C.J. Vaillant Stichting en de Stichting RCOAK een donatie gegeven. Om het gat in de begroting te dichten worden veel initiatieven ontwikkeld samen met ondernemersverenigingen, serviceclubs en de vriendenstichting van het hospice.’

Meer info over sponsoring en donaties: otto.hoekstra@gmail.com (voorzitter Otto Hoekstra) of info@vptzjuliajanwouters.nl of de website van deze stichting.

Partners