friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Bij suikerbrood en berenburg denken we al snel aan Friesland. Maar dat het grootste deel van de oliebollen die we de kopen bij de bakker, gebakkraam of supermarkt ook uit onze provincie  komt, dat is minder bekend.

Naar schatting worden jaarlijks 60 à 70 miljoen oliebollen gebakken. Bijna de helft daarvan is ‘afkomstig’ uit Fryslân. 'Afkomstig in die zin dat ze worden gemaakt met oliebollenmachines van het Friese bedrijf V-Technology in Sneek,’ zei een enthousiaste gedeputeerde Hans Konst tijdens een werkbezoek aan het bedrijf V-Technology, dat is gespecialiseerd in het maken van bakmachines voor zowel de industriële bakker als de ambachtelijke brood- en banketbakker. ‘Die machines hebben een capaciteit die kan oplopen tot 20.000 oliebollen per uur!,’ aldus Konst.

De machines zorgen niet alleen voor veel oliebollen, maar ook voor een kwalitatief goede oliebol. ‘Dat blijkt uit de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad waarin de hoogst genoteerden in veel gevallen werken met onze machines,’ aldus een trotse Stephan Venema van V-Technology.

Partners