friesjournaal logo

DRACHTEN – Wie heeft zich niet laten betoveren door zandkunstenaar Gert van der Vijver? Wat De Zandtovenaar uit Drachten met zand doet is ongelooflijk. Jarenlang deed hij dat op tv; zand strooien op een verlichte glasplaat en zo creëerde hij een magisch schouwspel. Verhalen, vooral uit de Bijbel, maakte hij levend met zijn prachtige voorstellingen. Met name de special Kerst met de Zandtovenaar was een groot succes. 

Gert kreeg vorig jaar een eervolle opdracht door het ontwerp voor de penning ter gelegenheid van 250 circuscultuur en de (afgelaste) 25ste editie van het festival Pride Amsterdam te maken.

Deze penning wordt geslagen en uitgegeven door Koninklijke Nederlandse Munt. Men maakte van een zandtekening een 3D-ontwerp en behield de zandkorrelstructuur. De zandmunt is een van de meest bijzondere munten ooit. De afbeelding geeft de historie en de dynamiek van het circus weer en toont een paard, trapezeartiesten en een clown met een gezicht in twee helften; eentje vrolijk en eentje met een traan in het oog. 

Dat op Gert de keus viel lag voor de hand: op de bodem van de piste waarin de circusacts plaatsvinden ligt zand. Gert heeft trouwens ook opgetreden in een circus; hij projecteerde zijn tekeningen op de vloer van de piste. In het ontwerp heeft hij de dynamiek van het circus vereeuwigd.

Hij zegt daarover: ‘Bij dit ontwerp moest ik denken aan een vloeiende cirkelbeweging van spanning en verwachting. Dat is voor mij de contrabalans van het circus, waar spanning wordt opgebouwd en verwachting wordt waargemaakt. Daarnaast is het circus ook theater waar je humor en ontroering ervaart, wat ik heb weergegeven in de lach en de traan van een clown.’

Het circus is in 1770 in Londen ontstaan met paardennummers, al gauw gevolgd door clowns, acrobaten en jongleurs. 

Partners