friesjournaal logo

Voor wie het dit jaar het nog niet aandurft om naar het buitenland op vakantie te gaan en er toch even uit wil, is het de uitgelezen kans om de ultieme fietstocht in Friesland te proberen. Namelijk de Elfstedentocht. Met een tocht van 265 kilometer lang kun je genieten van het (eigen)Friese landschap en lekker sportief bezig zijn.

Wat kom je zoal tegen


Uiteraard de elf steden (en dorpjes) waar de hele tocht om draait: Leeuwarden (Ljouwert), Sneek (Snits), IJlst (Drylts), Sloten (Sleat), Stavoren (Starum), Hindeloopen (Hylpen), Workum (Warkum), Bolsward (Boalsert), Harlingen (Harns), Franeker (Frjentsjer) en Dokkum (Dokkum).

Elk natuurlijk met de eigen charmes. Zo kun je je tocht langs Leeuwarden combineren met misschien wel een een stukje winkelen. De Kleine Kerkstraat is 2010 en 2012 nog vernoemd als Leukste winkelstraat van Nederland. Ook kun je in de Friese hoofdstad heerlijk eten na een lange dag fietsen en is er ruim aanbod van overnachtingsmogelijkheden te vinden. Leeuwarden is natuurlijk ook de traditionele start en aankomstplaats van de Elfstedentocht op het ijs.

Heel anders is dat weer Sloten waar slechts 715 inwoners wonen en daarmee de kleinste ‘stad’ is. Wel absoluut eentje waar je even wat tijd voor moet uittrekken want de oude vestingstad is, dankzij haar grachten en architectuur, een plaatje voor het oog. In het lokale museum kun je meer leren of de geschiedenis; een bezoekje waard en gratis te bezoeken met een museumjaarkaart.

Sneek is de laatste stad die we nog even apart willen noemen. Tijdens je tocht is dit een leuke plek om een keer te overnachten en natuurlijk een dagje het water op te gaan met mooi weer. Sneek kent een historische binnenstad met een prachtig uitzicht op de Waterpoort, vooral in de avond erg mooi verlicht. 

Activiteiten voor onderweg

Naast het bewonderen van de mooie natuur tijdens het fietsen kun je natuurlijk ook actief nog een stukje lokale cultuur meepakken. Een greep uit de vele mogelijkheden.


Stukje varen in Sneek
Bij Sneek kun je in de zomermaanden perfect terecht voor watersport. Een kort verblijf tijdens je tocht is hierdoor zeker een aanrader. Als watersport hoofdstad van Friesland zijn er veel mogelijkheden om even een sloepje te huren. Op het Sneekermeer kun je heerlijk varen en bruin worden in het zonnetje. Neem je de zijrivier Houkesloot vaar je zo het centrum van Sneek zelf in. Leuk om Sneek ook vanaf het water in een ander perspectief te zien.

Bezoek aan de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek
In Harlingen kun je deze fabriek vinden. Als je fietst met een gezelschap van 10 personen kun je een rondleiding aanvragen in de fabriek zelf dat een geschiedenis kent vanaf 1598. Maak kennis met het vakmanschap en geniet van al het moois wat er wordt gemaakt.

Het eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen
Schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Hindeloopen. In deze schitterende historische stad kun je namelijk het Eerste Friese Schaatsmuseum vinden, waar je alle informatie over de elfstedentocht kunt vinden. Zo bezitten zij de grootste collectie schaatsen waar je de ontwikkeling van de schaats kunt zien waaronder de zilveren schaatsen baron Frederic Felix Eugene de Woelmont (1769 – 1829) ‘de Rembrandt onder de schaatsen’ en de allereerste schaatsen: glissen (omstreek +/- 700 n.C.

Ga naar website

Partners