friesjournaal logo

LEGEMEER – Auke Hempenius is al warmgedraaid voor het grootste golfevenement in zijn leven: de Golf11stedentocht. Dat vindt plaats van 4 tot en met 6 juni op alle banen in Friesland. Elke baan staat voor een stad. Er wordt gespeeld voor het Foppe Fonds. Daar gaat de hele opbrengst naar toe. De aanleiding was dat het Foppe Open, het jaarlijks golftoernooi op Lauswolt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Foppe Fonds, vorig jaar vanwege corona niet door kon gaan. Samen met Foppe de Haan en Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling sloeg Auke dit voorjaar af om het evenement in te luiden.

Foppe de Haan

Het fonds is vernoemd naar de befaamde voetbalcoach Foppe de Haan. In zijn woorden is het ‘een hartstikkene goed doel’ dat zich inzet voor jongeren voor wie het vanwege een lichamelijke of verstandelijke handicap of vanwege financiële obstakels niet vanzelfsprekend is om te sporten. Het Foppe Fonds maakt het onmogelijke mogelijk.

Dat is belangrijk, zegt de oprichter: ‘Door te sporten en te spelen krijgen kinderen en jongeren energie en levenslust. Als kind wil je natuurlijk sporten.’

Op allerlei manieren kun je doneren aan het fonds. Een van de aantrekkelijkste vormen is het organiseren van een evenement, zoals de Golf11stedentocht. Andere spraakmakende project waren tot dusver RaceRunning, 100PK onbeperkt in galop en 100 rolstoelen. Er blijft niks aan de strijkstok van derden hangen omdat iedereen die zich inzet voor het fonds dat vrijwillig, belangeloos en onbezoldigd doet.

Iedereen kan meedoen

Iedereen kan meedoen aan de Golf11stedentocht. Je kunt je opgeven via de website door het sturen van een mailtje. Op alle banen worden voorrondes gehouden en de winnaar mag uitkomen in de grote finale op 4, 5 en 6 juni. De flight bestaat overal uit drie golfers (anders zou het evenement niet binnen drie dagen georganiseerd kunnen worden): Auke zelf, een van de 11 winnaars en een bekende Fries/Nederlander. In totaal zijn het 155 holes. Er wordt gespeeld op handicap (Stableford), dus de kansen liggen voor iedereen gelijk.

Sponsorwedstrijd

Op de Groene Ster in Leeuwarden vindt op de afsluitende zondag een grote sponsorwedstrijd plaats. Sponsoren kan door het doneren van een bedrag (1.111, 500 of 250 euro). Deze bedragen hebben een naam: Albatros (een par 5 in 2 slagen, Foppe), Eagle (1 onder par, Wiebe Wieling) en Birdie cq Ljip (2 onder par, Auke Hempenius).

Diner en veiling

Na afloop is er een diner en een veiling met 10 topkavels. Als veilingmeester treedt een bekende Nederlander op van wie de naam nog niet naar buiten wordt gebracht. Auke hoopt op een totale opbrengst van 111.111, maar dat is wel heel erg wishfull thinking.

‘Wij zijn blij met elk bedrag,’ zegt hij.

Auke bereidt zich goed voor op het evenement: ‘Ik heb al 11 maanden niet meer gedronken en alle loop ik al golfend tussen de 30 en 35 kilometer. Ik ben topfit en dat moet ook wel want ik ben drie dagen lang onderweg. Ik heb twee secondanten die mij coachen. Dat zijn ecocoach Tjalling van den Berg en fysiotherapeute Wietske Westera.’

Hoe ben je op het idee gekomen van deze Golf11stedentocht?

Auke: ‘Door Maarten van der Weijden. Hij zwom miljoenen bijeen voor het kankerfonds. Ik vond het een ongelooflijke prestatie. Ik wou iets soortgelijks doen in mijn sport golf. Ik moest een doel hebben om het voor te doen en toen wees Heleen Kamphuis, de golfdiva, mij op het Foppe Fonds. En laat nou net dit fonds op zoek te zijn naar een Fries evenement. A match made in heaven!’

Dat Auke dikwijls Engelse uitdrukkingen bezigt komt door zijn 26-jarig verblijf in Amerika, waar hij succes in zaken boekte en waar hij het golf perfect ging beheersen. 

Partners