friesjournaal logo

SINT NICOLAASGA – Lieve Stallmann (21) is professioneel rugbyspeelster in Spanje. Ze speelt dit seizoen uit bij Les Abelles in Valencia. De overstap naar het professionele rugby komt onverwacht. Lieve Stallmann werd door een vriendin getipt over de vacature. 

‘Zij was eerder gescout en zag dat ze nog meer mensen zochten,’ Lieve. Ze gaat niet alleen. Twee Amsterdamse teamgenoten Jordan Heil en Nicky Dix gaan met haar mee. Lieve is vanwege de coronapandemie op videomateriaal en haar CV geselecteerd. Les Abelles ziet mogelijkheden in haar. ‘Normaal gesproken speel ik in de buitenste posities, fullback of wing. Nu ben ik op een centre-positie geplaatst. Dat vind ik wel spannend.’

De oud-Sint Nykster speelt in Nederland op het hoogste niveau, de ereklasse. Ook heeft ze een plek in het Nederlands team. Het afgelopen seizoen werd ze met haar team kampioen. De sport is in Nederland te klein voor een professionele club. Lieve speelt sinds haar negende al rugby. Samen met broertjes Jetze en Menne en haar vader Fulco Stallmann begon ze bij De Wrotters in Gorredijk. 

Van haar twaalfde tot veertiende stopte ze even met de sport. ,,Er zijn weinig meiden die spelen en moest daarom met de jongens meedoen. Dat vond ik toen te spannend.” Op haar zestiende kreeg Stallmann de smaak weer te pakken en speelde ze bij Greate Pier in Leeuwarden. De overstap naar het Spaanse team is een grote. In Valencia moet ze zeven tot acht keer per week aan de bak. ‘Ik denk dat het niveau daar wel een stukje hoger ligt. We hebben gelukkig veel vrije tijd en ons huis ligt vlakbij het strand.’

Even twijfelde of ze wel naar Spanje moest gaan. Haar leven in Nederland staat voor drie maanden op pauze. ‘Door rugby heeft mijn studie al vertraging opgelopen. Ik zou nu eindelijk mijn laatste havo-examens doen. Maar school zei gelijk dat ik moest gaan.’ Haar werkgever SLA, een saladebar in Amsterdam, deelde die mening.

Partners