friesjournaal logo

JOURE – Je zal maar elke dag op een houtje moeten bijten. Het komt zelfs in ons welvarend land voor. Steeds meer mensen aan de onderkant van de samenleving zijn aangewezen op de Voedselbank, die trouwens steeds betere, gezondere en versere waar verstrekt. Het blijkt dat er bij de top draaiende supermarkten nogal wat voedingsproducten overboord gaan. De kwaliteit is dusdanig dat er nu een gratis Voedselbankkookboek is uitgegeven.

‘Met recepten van ingrediënten die je vaak in de pakketten aantreft,’ zei initiatiefnemer Jaap Jonkers uit Joure, de nummer 27 op de CDA-lijst. Twee bekende televisiekoks, Reitse Spanninga en Pierre Wind, hebben het boekje samengesteld. 

De toenemende armoede maakt dat meer mensen afhankelijk raken van voedselhulp. Hij hoopt dat er van zijn project een stimulans uitgaat om mensen te helpen. Voedselhulp kan ook worden geboden vanuit de eigen woonkamer of schuur, maar ook in de kerken en verenigingsgebouwen, vindt Jaap, die 35 jaar geleden ter wereld kwam in La Paz (Bolivia) en door Nederlandse ouders werd geadopteerd. 

‘Ik heb kansen gekregen en daarom wil ik die doorgeven aan mensen die nu die kansen nodig hebben,’ verklaart hij.

Partners