friesjournaal logo

HEERENVEEN – VDL, onderdeel van het familieconglomeraat Van der Leegte, stopt in Heerenveen met het bouwen van bussen en gaat over op iets totaal nieuws: het bouwen van stalen modules voor de huizenfabriek van Van Wijnen, die naast VDL komt. Alle 150 arbeidsplaatsen blijven behouden.

Na 115 jaar komt er dus een einde aan de rijke historie van bussenbouw in Heerenveen. Die begon in 1907 met het carrosseriebedrijf van Bartele Hainje, wiens kleinzonen Bart en Henk vroeger bij Heerenveen voetbalden en daarvan hun vader niks mee mochten verdienen omdat dat beneden de stand van de familie was. In 1989 kwam het bedrijf na de overname door Berkof in Brabantse handen. Toen Berkhof in 1998 werd overgenomen door VDL (107 bedrijven, 15.000 werknemers) behoorde de bussenbouwer tot de boedel.

Straks produceert het bedrijf badkamers, toiletten en technische ruimtes voor de hypermoderne huizenfabriek van Van Wijnen, dat het hoofdkantoor in Baarn heeft maar dat door de overname van De Leeuw Jellema Fries bloed heeft en in Gorredijk een belangrijke vestiging heeft. Algemeen wordt de opvallende stap positief ontvangen.

Vicepresident Rolf-Jan Zweep van VDL zegt: ‘Als je moet kiezen tussen een historische bussenmarkt waar de concurrentie moordend is, of in deze compleet nieuwe industrie, dan ben je daar snel uit.’ Daar komt bij dat VDL weet wat het is om te assembleren. Dat is precies wat er wordt gedaan als het bussenbedrijf is getransformeerd. De vakbonden juichen de ontwikkeling toe omdat de werkgelegenheid behouden blijft.

Partners