friesjournaal logo

SNEEK – Van een keurslijf houden ze niet bij Fier. Dus wordt de belegger daar ook niet ingeperst. 

‘Wij weten dat mensen vrijheid willen hebben. Zelf aan het stuur willen zitten, maar dat ook graag vertrouwd uit handen willen geven en zelf alle vrijheid behouden om te werken en te ondernemen,’ zegt Johan IJsbrandij van de nieuwe vermogensbeheerder die in Sneek is gehuisvest. IJsbrandij runt het kantoor samen met zijn collega’s Bram Bakker en Thijs van Keimpema. De drie mannen komen bij Rabobank vandaan en zijn gepokt en gemazeld in hun vak. 

Fier wil het beter doen en door een persoonlijke benadering en maatwerk het optimale uit de kast halen voor de klant. Het drietal heeft een groot netwerk in het Noorden en voor veel relaties zijn zij een kompas op wie beleggers de koers bepalen. 

‘Maar ook nieuwe klanten zijn welkom, al hebben ze nog nooit belegd,’ vertelt Bakker.

Het beleggen doet Fier wereldwijd.

Thijs: ‘Daardoor zijn wij in staat elk gewenst beleggingspakket samen te stellen op basis van het profiel van de klant, want daar begint het mee. Wij stellen niet onszelf maar de klant voorop.’

Bij het samenstellen van beleggingsportefeuilles baseert Fier zich op een combinatie van ervaring, kennis en technologie (algoritmes en technische analyses) om beleggingsdoelen te realiseren.
De strategie is over het algemeen optimaal spreiden en accenten leggen waar kansen liggen en waar interessante ontwikkelingen zich voordoen. Maar ook waar nieuwe markten ontstaan en regio’s zich onderscheiden.

‘Internationale thema’s zijn momenteel clean energy en gaming. De Playstations zijn niet aan te slepen,’ aldus Van Keimpema.

Het verschil maakt Fier door een flexibeler sturing.

IJsbrandij in treffende beeldspraak: ‘Wij zijn niet de tanker die je moeilijk van koers verandert maar de speedboot die wendbaar en snel is.’

Drempelinleg

De drempelinleg ligt op een ton. Vrij gebruikelijk in beleggen op dit niveau en een goede opstap naar rendement. Het is bovendien een bedrag dat nog redelijk wat mensen hebben gespaard of opzij kunnen leggen. Er is in Nederland zelfs een enorm spaaroverschot.

Bakker: ‘Beleggen is altijd een goed verhaal geweest en je ziet dat de indexen zich goed staande weten te houden, ook in wat mindere tijden en zelfs tijdens een crisis zoals we vorig jaar en dit jaar hebben kunnen zien.’

Wat heet, het aantal beleggers is alleen maar toegenomen. Een goed rendement scoren is ligt meestal binnen bereik en het moet wel heel raar lopen wil je het niet beter doen dan gestald geld bij de banken.

IJsbrandij: ‘Boven de 250.000 euro is de rente zelfs negatief en betaal je een half procent.’

Geld kan bijvoorbeeld vrijkomen door lijfrente die geheel of gedeeltelijk belegd kan worden. Met de huidige, zeer lage rentetarieven, is dat zeker een goed alternatief voor sparen. Fier komt samen met de belegger het risicoprofiel overeen plus de uitkeringsbehoefte en andere relevant keuzes.

Bakker: ‘We kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de zekerheid van beschermd beleggen. De klant loopt daarbij een beperkt, in overleg te bepalen risico (tot bijvoorbeeld een maximale waardedaling van 10%) over uw beleggingen. Er zijn echter veel meer mogelijkheden, want Fier Vermogensbeheer levert maatwerk. Voor iedere situatie creëren wij een passende oplossing.’

Onafhankelijk

Fier is een onafhankelijke vermogensbeheerder. IJsbrandij: ‘Wij kunnen daarom de beste keuzes maken voor een optimale verhouding tussen risico en rendement. We maken geen gebruik van huisfondsen en hebben ruimte voor individuele aandelen. Behalve op onze ervaring en vakmanschap baseert Fier de beleggingsbeslissingen voor een deel op technische analyse en algoritmes. Dit zijn bewezen zelflerende computermodellen die selecties maken op basis van actuele marktomstandigheden. Daarnaast nemen wij uiteraard eigen wensen en beleggingsdoelen mee in de strategie. Onze klant betaalt ons op basis van het te beleggen vermogen, of dit nu in aandelen, obligaties of vastgoed zit of tijdelijk liquide staat. Winstnemen zullen wij dus, als daar een goede aanleiding voor is, alleen maar stimuleren. Daarom maakt liquiditeit onderdeel uit van de portefeuille.’

De start dit jaar is veelbelovend. De mannen hebben er zin in en ze hebben in enkele maanden tijd een onderscheidende positie weten op te bouwen. De naam Fier wordt waargemaakt. Fier is een Fries woord en heeft twee betekenissen die alle twee betrekking hebben op het bedrijf: ver in de zin van vooruitkijken richting een brede horizon en fier is ook trots en dat zijn de drie op hun ondernemersbestaan waar ze echt aan toe waren.

Partners