friesjournaal logo

HEERENVEEN – Werff talent uit Heerenveen, dé arbeidsbemiddelaar voor de logistieke sector in Noord- Nederland, bestond in 2020 tien jaar. In 2009 en 2010 maakten Marije van der Werff en haar man Ale Brouwer een wereldreis van bijna een jaar. Tijdens de omzwervingen over de wereld kwam bij Marije het besef dat zij haar ondernemersbloed wilde laten stromen en dus startte zij Werff talent, een bedrijf dat chauffeurs werft, opleidt en begeleidt in de logistieke sector. Een sector waar Marije letterlijk in is grootgebracht. Van der Werff is dan ook een bekende naam in de noordelijke transportwereld. 

‘Verschillende familieleden en bekenden van vroeger zijn nog altijd actief in de transportwereld,’ vertelt Marije. ‘Ik zie mijzelf dan ook als één van hen. Een transportondernemer zonder auto.’ 

Transportbedrijven hebben chauffeurs nodig die flexibel inzetbaar zijn. In dat gat is Marije tien jaar geleden gesprongen: ‘Elk transportbedrijf heeft wel eens ‘ziek- of piekmomenten. Die vullen wij op. Wij vertegenwoordigen mensen van heel diverse pluimage. In onze planlijst staan ook tandartsen, farmaceuten en 65-plussers die opgeleid en flexibel inzetbaar zijn om te rijden.’ 

Werff talent selecteert chauffeurs, leidt hen op en begeleidt hen waar nodig. Dat doet Marije samen met haar team van momenteel drie personeelsleden én haar man die sinds 1 april 2019 het bedrijf als manager is komen versterken. 

Marije noemt zijn komst één van de hoogtepunten in het tienjarig bestaan: ‘Net als veel andere vrouwen met een bedrijf en een jong gezin was dat voor ons ook een worsteling. Na goed overleg heeft Ale zijn baan opgezegd en runnen we nu samen Werff talent als familiebedrijf. Onze tijdsplanning is daarmee overzichtelijker en het geeft het bedrijf een boost. Ik hoop hiermee ook andere vrouwen met een bedrijf en een jong gezin te inspireren. Die combinatie is beslist niet altijd makkelijk, maar het kan wel.’ 

Inmiddels zetten Marije en Ale gezamenlijk dus de lijnen uit bij het bedrijf. Hun chauffeurs moeten veelzijdig en flexibel zijn.
‘Ik heb respect voor hen. Door de vergrijzing, rij- tijdenwetgeving en veranderende gezinsomstandigheden, koersen we af op een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Als de
trend zo doorzet blijven deze arbeidskrachten de komende decennia schaars. Extra inzet op het vinden, motiveren en begeleiden van mensen in de logistieke sector wordt dus alleen maar uitdagender,’ stelt Marije. 

Voor de inzet als opleider en begeleider van chauffeurs ontving Werff talent eind vorig jaar het certificaat Loopbaan Intermediair van brancheorganisatie NBBU. Het sterkt de overtuiging bij Marije en Ale dat hun aanpak de juiste is. 

‘Wij willen als een partner fungeren voor al die transportondernemers die dagelijks puzzelen om hun logistieke uitdagingen zo goed mogelijk in te vullen,’ zegt Ale. 

Partners